Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Orol Arnold sa vrátil domov, jeho orlica si zatiaľ našla druhého
Zdielať na

Orol Arnold sa vrátil domov, jeho orlica si zatiaľ našla druhého

VYSOKÉ TATRY / Najznámejší orol na Slovensku s tak trochu rakúskym menom má po prílete z Afriky starostí viac, než dosť. Arnoldovi počas jeho neprítomnosti obsadil hniezdo iný orol. A keby len to. Získal si srdce aj jeho životnej partnerky. Ohrdnutý Arnold preto bojuje nielen o svoje hniezdo, ale aj o srdce svojej milej.

Milostný trojuholník

V stredu sa po ťažkej 8-tisíc kilometrovej ceste domov vrátil orol Arnold, ktorý mal na sebe 30 gramový batôžtek s vysielačkou a vďaka nej sme vedeli, kde sa Arnold nachádza. Namiesto príjemného oddychu pri štebote milej v hniezde, ho tu čakala jeho drahá orlica s novým frajerom.

"Hovorí sa, že orly sú veľmi verné vtáky, ale dopadlo to nejak inak. Pozorovali sme aj párenie tejto nevernice so samcom 500 metrov od nás v tráve," povedal strážca TANAPu Peter Vrlík.

Orlicu ochranári už dávnejšie nazvali pekným menom Silvia, teraz by to najradšej vzali spať. "Uvažujeme nad novým menom Xantipa, lebo to, čo urobila včera nebolo pekné," povedal Vrlík.

Ohrdnutý orol

Keby toto Arnold vedel, určite by kopol do vrtule a vyštartoval z Afriky, kde zimoval, o pár dní skôr. "Kto skôr príde, ten skôr melie. Už ho samica nahradila. Asi si myslela, že uhynul," objasnil zoológ Správy NAPANT Ján Kicko.

Arnold so zlomeným srdcom sa snaží zabudnúť na nepríjemný návrat v náručí novej orlice. "Vyzerá to tak, že si bude musieť nájsť inú partnerku," myslí si Kicko.

Ako to však dopadne a kto s kým bude sedieť na vajíčkach, to zrejme nevie ani cestovateľ Arnold. Pri tomto smutnom príbehu sa objavila aj maximálna drzosť. Malý ani nie desať centimetrový vtáčik pinka rozobral prázdne Arnoldovo hniezdo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy