Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kontrola potravín dopadla zle! Reťazce chcú len zarobiť
Zdielať na

Kontrola potravín dopadla zle! Reťazce chcú len zarobiť

BRATISLAVA / Predveľkonočné obdobie patrí k tým častiam roka, keď ľudia vo veľkom nakupujú najrôznejšie druhy potravín. Inšpektori aj preto urobili už takmer tisíc kontrol ich prepravy a predaja. Doteraz zistili 60 nedostatkov, no a niektoré prípady boli opäť otrasné. Na zozname nedostatkov nechýbali plesne či hniloby.

Plesnivé potraviny

K Veľkej noci tradične patria vajíčka. Inšpektorom sa však podarilo zachytiť viacero neoznačených. Šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš ukázal aj iné, odpudivejšie zistenia. "Naozaj predávať takéto klobásy pred Veľkou nocou, zaplesnené, vrátane údeného mäsa... Údené mäso nemá čo plesnieť," uviedol.

Nedostatky sa našli aj pri šunkách, ovocí, zelenine či sladkostiach a cukrovinkách. "Zemiaky, z ktorých chce niekto urobiť na Veľkú noc šalát, sa našli v stave zaplesnenia, ba až hniloby, a stále sú na trhu," konštatuje.

17 tisíc litrov vína

Slováci sú známi tým, že si radi dajú nejaké to deci vínka. A to nielen na Veľkú noc. Pri kontrolách tohto moku zistili zlé označenia a nie v jednej fľaške aj usadeniny, vône či chute. "Celkovo bolo začatých 7 správnych konaní a z predaja bolo stiahnutých vyše 17-tisíc litrov nevyhovujúceho vína," doplnila riaditeľka sekcie ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Nouzovská.

Za prvý kvartál tohto roku urobili inšpektori celkovo vyše 10 tisíc kontrol potravín, z nich takmer 16 percent skončilo s nejakým nedostatkom. V desiatich prípadoch, kde po opakovaných kontrolách zistili vážne nedostatky, hrozia neporiadnikom pokuty od jedného do piatich miliónov eur.

Kontroly pokračujú

Kým sa však tieto prípady raz a navždy neskončia, minister sa nemôže konkrétne vyjadriť. "Zákon o správnom konaní mi neumožňuje dopredu povedať mená týchto reťazcov," uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Kontroly však neprestanú, práve naopak. Keďže sa ukazuje, že aj opakovane sa v predajniach nachádzajú potraviny, ktoré majú byť stiahnuté z predaja, plánuje ministerstvo kontroly ešte zintenzívniť. A hneď v tomto týždni, kedy ľudia robia veľké nákupy na Veľkú noc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy