Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kontrola hygienikov. Tu nakupujeme a takto jeme...
Zdielať na

Kontrola hygienikov. Tu nakupujeme a takto jeme...

BRATISLAVA / Nasledujúca reportáž je len pre silné žalúdky, a týka sa žalúdkov nás všetkých. Štátna veterinárna a potravinová správa zverejnila výsledky kontrol, ktoré vykonala minulý mesiac. Tu sú výsledky...

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Pleseň a špinavá chladnička

Nebezpečná pleseň pokrýva takmer všetky steny v sklade na múku a ani chladnička pre vajcia, ktoré o chvíľu poputujú do cesta na pečivo, nevyzerá vábne. U dvoch kontrolovaných subjektov dokonca objavili hlodavce!

Medzi výrobkami a surovinami na ich výrobu potvrdili výskyt myšieho trusu. "Veľmi ťažké porušenie. Je priestor na to, aby sa táto prevádzka zatvorila," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) Jozef Bíreš.

Larvy v cestovinách

Že sa problém často začína práve u výrobcu Bíreš potvrdzuje. "Larvy alebo vývojové štádiá alebo živého škodcu. Väčšinou sú to cestoviny," dodáva Bíreš. "Aj to čo je zavreté v konzerve alebo zapečené v chlebe," uviedol prezident Zväzu obchodného a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak.

Čistý štít nemajú ani obchody. Plesnivé sklady. špina v boxoch a nebezpečenstvo číhajúce z nákupného vozíka. Hygienici na nich objavili vtáčí trus, ktorý sa takto dostáva priamo do regálov predajní. "Je to zdroj nákaz, teda kontaminácie potravín, kontaminácie samotného spotrebiteľa," hovorí Bíreš.

Hygiena najväčším problémom

Potravinová kontrola odhalila aj ďalšie extrémy. Plesnivé zemiaky, ovocie, mäso, vajcia, o ktorých nikto nevie odkiaľ presne pochádzajú a dokedy budú čerstvé. Alebo syr v kartónovej škatuli skladovaný pri 17-ich stupňoch Celzia a poriadne špinavý prístroj na krájanie potravín. "Pokiaľ sme naozaj hodnotili poradie najčastejších nedostatkov, tá hygiena budov a hygiena zariadení bola najvyššia," uviedol Bíreš.

"Myslím, že obchodníci sa snažia vylepšovať svoje predajne, pretože do zlých škaredých predajní by zákazníci opäť neprišli. Je to forma konkurenčného domu," hovorí Konštiak. Postihy na Slovensku vraj patria najprísnejším vo svete. "Nikde vo svete neexistuje milión eur pokuta za to, že sa vyskytne tovar po dobe minimálnej trvanlivosti," dodáva.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy