Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko má prvenstvo, testuje všetky bankové novinky
Zdielať na

Slovensko má prvenstvo, testuje všetky bankové novinky

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Slovensko figuruje v rôznych NAJ rebríčkoch. Existuje odvetvie, v ktorom sme svetoví lídri. Fungujeme totiž ako liaheň bankových technológií. Mnohé z nich u nás otestujú a následne putujú ďalej do sveta.

Slovenské prvenstvo

Jeden z rekordov, ktorým sa Slovensko v bankovníctve môže pochváliť, súvisí s platobnou kartou. "Raritou je, že úplné prvá transakcia čipovou platobnou kartou na svete, ktorá prebehla, bolo Slovensko a konkrétne Bratislava," upresnil hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Udialo sa to už pred 15 rokmi. Odvtedy sa slovenské bankovníctvo posúva stále míľovými krokmi dopredu a udáva celosvetové trendy v platení. Mnohí z nás si ani neuvedomujú, aké pokrokové technológie máme v každodennom živote k dispozícií. Napríklad platenie pomocou QR kódu (dvojrozmerný čiarový kód navrhnutý na rýchle dekódovanie) alebo nálepky na mobil.

"Slovensko je dnes v rozšírenosti na počet obyvateľov krajinou číslo jedna v Európe, pokiaľ ide o bezkontaktné platobné karty," upresňuje hovorca banky.

Šikovní Slováci

Mnohé technológie, ktoré by medzinárodné banky chceli aplikovať do praxe, sa na Slovensku vyvíjajú alebo prinajmenšom testujú. "Na Slovensku sa skúšajú novinky a potom tie ďalšie pobočky v ďalších krajinách si novinky rovno preberú," uviedla hovorkyňa Všeobecnej úverovej banky Alena Walterová. "Práve u nás sa testujú novinky z dôvodu, že máme veľa šikovných ľudí, ktorí dokážu takéto inovácie priniesť," dopĺňa hovorca Slovenskej sporiteľne.

Jedným z mnohých šikovných Slovákov je aj 25-ročný Adam. Ak ste už niekedy posielali peniaze cez mobilnú aplikáciu na telefónne číslo svojho známeho, mali by ste vedieť, že za týmto nápadom stojí start-ipová firma, v ktorej pracuje aj Adam. "Dúfali sme, že sa nám podarí zjednodušiť malé prevody a naozaj sa stalo, že ľudia začali používať tú aplikáciu tam, kde predtým vyťahovali drobné," priblížil Adam.

Predaj nápadu

Pri každom začínajúcom projekte je najťažšie presvedčiť kompetentných, že naozaj ide o dobrý nápad. Adamovi sa to zjavne podarilo. Ak všetko pôjde podľa plánu, budú o tomto mladom mužovi počuť aj za hranicami.

"Tento nápad sa ujal aj v našej banke. Predovšetkým u mladých ľudí, ktorí si radi posielajú peniaze z mobilu na mobil. Zväčša ide o menšie čiastky, ale veľmi sa táto služba využíva," konštatuje hovorkyňa Všeobecnej úverovej banky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy