Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aprílové počasie pokračuje, pripravte sa na prízemné mrazy
Zdielať na

Aprílové počasie pokračuje, pripravte sa na prízemné mrazy

BRATISLAVA / Apríl je mesiac s veľmi premenlivou atmosférickou cirkuláciou, chvíľu máme prúdenie od severu až severozápadu, ktoré prináša dážď, ba aj sneh, o pár dní nato máme slnečné a teplé aprílové počasie. Prečítajte si predpoveď meteorologičky Miriam Jarošovej.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Prvý letný deň

"Niečo podobné sme si mohli vyskúšať aj tento týždeň. V utorok sme dokonca v Hurbanove zaznamenali prvý letný deň, teda maximálna teplota tu dosiahla aspoň 25°C. O deň neskôr už úradoval u nás studený front. Ten okrem zamračenej oblohy priniesol aj búrky, výdatné prehánky a ochladenie spôsobené prúdením vzduchu od severozápadu do oblasti Karpát," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Dokonca sa pri prechode podružného frontu vo štvrtok objavili aj výdatnejšie prehánky na juhozápade krajiny, ktoré pomôžu zmierniť nedostatok vlahy v pôde. Máme pred sebou víkend, počas ktorého mnohí očakávajú, že počasie bude "spolupracovať" s ich plánmi.

Víkend

V sobotu aj v nedeľu sa budeme nachádzať v oblasti vyššieho tlaku vzduchu, ale v nedeľu o jeho severnom okraji sa od západu na východ bude presúvať plytká brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá čiastočne ovplyvní počasie aj u nás. Sobota slnečná, popoludní v horkých častiach Slovenska a na východe šanca na slabé prehánky. Maximálna denná teplota od 15 do 19°C, na severe okolo 13°C. Slabý severozápadný vietor.

Nedeľa už prinesie polooblačnú až oblačnú oblohu, na severe prechodne až zamračené a tu aj miestami prehánky. Oblačnosť na severe súvisí s presunom brázdy cez Poľsko ďalej na východ. Denná teplota od 14 do 19°C, na severe pri oblačnosti a zrážkach okolo 12°C. Severozápadný vietor do 20 km/h.

Budúci týždeň

Začiatok nového týždňa bude opäť pod vplyvom brázdy nízkeho tlaku, ktorá sa v pondelok priblíži k nášmu územiu a počas dňa prinesie veľa oblačnosti, miestami prehánky, ojedinele sa môže vyskytnúť aj búrka. Denná teplota od 15 do 20-21°C. Postupne sa rozfúka západný až severozápadný vietor do 25 km/h, v západnej časti Slovenska sa neskôr pridajú aj nárazy okolo 55 km/h.

Prízemné mrazy!

Záhradkári už zväčša svoje práce v záhrade začali a určite už posadili reďkovku, cibuľku, hrášok, aby čím skôr mali výdatný prísun vitamínov vlastnej produkcie. Ale... aprílové počasie dokáže byť veľmi zradné! V oblasti vysokého tlaku vzduchu, keď sa obloha vyjasňuje a oblačnosti je málo, teda tak, ako čakáme v najbližších dňoch, sa pri natečenom studenom vzduchu a silnej nočnej radiácii objavujú veľmi často prízemné mrazy.

Aj v sobotu, aj v nedeľu ráno počítajte s výskytom prízemného mrazu na našom území na mnohých miestach, aj v nížinách na juhozápade. Ak už máte vysadené chúlostivejšie rastliny, pamätajte na ich ochranu!

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy