Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bločky budú vystavovať aj lekári, tvrdí ministerstvo financií
Zdielať na

Bločky budú vystavovať aj lekári, tvrdí ministerstvo financií

BRATISLAVA / Bloček už nedostane len v obchode, ale možno aj u lekára. Ministerstvo financii chce všeobecným lekárom, špecialistom a zubárom zaviesť povinnosť používania registračných pokladníc. Ministerstvo ich chce uviesť do praxe od roku 2015.

Bločky od lekárov

Ministerstvo financií plánuje zaviesť registračné pokladnice aj do ambulancií. Bločky by tak mali vydávať všeobecní lekári, špecialisti a aj zubári. "Týmto krokom chce minister odstrániť neoprávnené vylobované privilégia, ktoré existujú. Všetci podnikatelia by mali používať registračné pokladnice, aby nedochádzalo k podvodom pri platbe v hotovosti," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Lekárska obec je však pobúrená a so zámerom ministerstva nesúhlasí.

Prezident asociácie súkromných lekárov, Ladislav Pasztor, tvrdí, že väčšina lekárov nevyberá takmer žiadne poplatky. Jediné, za čo si účtujú, sú uhrady za vodičský preukaz alebo zbrojný pas.

Zvýšenie poplatkov

Ak však ministerstvo svoj zámer naplní, lekári vo svojich ambulanciách o čosi zvýšia. Zubári taktiež tvrdia, že pokiaľ im to poisťovňa, zaplatia to pacienti. Rozdiely pravdepodobne budú aj medzi poplatkami na západe a východe Slovenska. Pokiaľ lekárov sú jednotlivé poplatky rozdielne a rozdielny je tiež aj príjem lekárov.

"Zdravie nie je tovar, zdravotná starostlivosť nie je typická služba a poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je výrobný proces. Slovenská lekárska únia špecialistov (SLUŠ) je principiálne proti zavádzaniu pokladníc v ambulanciách," uviedol prezident SLUŠ Andrej Janco.

Do praxe od roku 2015

"Bratislava nie je celé Slovensko a v mnohých oblastiach na Slovensku ľudia nemajú začo platiť. Ale v prípade že ministerstvo financií sa takto rozhodne, tak budeme musieť premietnuť tento náklad do našich cien," tvrdí prezident Asociácie slovenských lekárov Ladislav Pasztor.

"Ak to prejde vládou i parlamentom, do praxe to chceme uviesť v budúcom roku," dodala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Govgová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy