Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanci chcú obmedziť tzv. prednostné vyšetrenia u lekárov
Zdielať na

Poslanci chcú obmedziť tzv. prednostné vyšetrenia u lekárov

BRATISLAVA / V slovenskom parlamente sa objavil konečne jeden z užitočných návrhov. Poslanci chcú obmedziť takzvané prednostné vyšetrenia u lekárov, za ktoré si navyše pýtajú peniaze a suma sa rôzni. Ambulancie by podľa novely mali povinne vyšetrovať ľudí, ktorí nemajú peniaze na prednostné vyšetrenie. Už chýba iba jedna maličkosť - k opozičným poslancom, ktorí s návrhom prišli, sa musia pri hlasovaní pridať aj vládni poslanci. A to sa u nás často nestáva.

Vracali sa až na druhý deň

"Sťažovali sa u nás, že čakali deň. To znamená, na druhý deň sa museli vrátiť. No tak toto je nefér," hovorí predkladateľ návrhu Béla Bugár. Poplatky, ktoré lekári vyberajú za prednostné vyšetrenia, sú v každom kraji iné. Pohybujú sa od piatich do dvanástich eur.

"U niektorých špecialistov sa naozaj stávalo, že prednostne vyšetrili veľmi mnoho pacientov. A to nie je správne," tvrdí zase člen zdravotného výboru Viliam Novotný. Toto sa už onedlho zrejme skončí. V parlamente je návrh prednostné vyšetrenia obmedziť.

Zhodnú sa na návrhu všetci?

Novelu predložili traja poslanci z Mostu-Híd. Navrhujú, aby každá ambulancia povinne niekoľko hodín denne ordinovala pre tých, ktorí na vyšetrenia nemajú peniaze nazvyš.

"Medzi prednostnými vyšetreniami musia byť dve hodiny, to znamená, že to je denne minimálne 4 hodiny a niekedy aj 6," vysvetľuje Bugár. Zdá sa, že je to jeden z mála návrhov, na ktorom sa zhodujú poslanci naprieč celým politickým spektrom.

"V zákone to nie je jasne definované. Dokonca ani to, čo to vlastne prednostné vyšetrenie vlastne je. Podľa mňa by mali byť tieto poplatky úplne zrušené, lebo je to diskriminačné," dodáva poslanec Juraj Blanár.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy