Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V novom kalendárnom roku odobrala britská sociálka už 75 detí
Zdielať na

V novom kalendárnom roku odobrala britská sociálka už 75 detí

SLOVENSKO, LONDÝN / Iste si spomínate na prípad odobratia detí Škótskou sociálkou, na ktorý ako jediná upozornila vo Veľkých Novinách televízia JOJ. Podľa najnovších informácií sa to údajne uberá správnym smerom, teda k zachovaniu biologickej väzby. Prípad však odkrýva aj oveľa závažnejšie skutočnosti.

25 nových prípadov

O odoberaní detí aj slovenským rodičom na britských ostrovoch sme už hovorili niekoľko mesiacov. Avšak po návrate chlapcov z najznámejšieho prípadu, teda Martinka a Samka Boórových sme sa akosi odmlčali a mnohým ľuďom sa zdalo, že je všetko v poriadku a adopcie sa pohli správnym smerom.

Podarilo sa nám ale zistiť, že štatistiky hovoria pravý opak. Len v tomto roku registruje Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže nových 25 prípadov, pričom v každom jednom z nich sa jedná minimálne o tri deti. Takže len v tomto roku odobrali úrady na Britských ostrovoch 75 detí.

Prosia o vypočutie

"Tisíc detí odobratých mesačne. V Spojenom kráľovstve. Sme tu a voláme o pomoc. Sú tu deti, ktoré prosia o vypočutie. Ak vy nevypočujete plač týchto detí, tak kto potom," hlásala v Europarlamente občianska aktivistka Sabine McNeill.

Podporiť ju prišli aj ľudia, ktorí prišli o deti. "Títo ľudia nemajú svedomie, to sa deje, proti tomuto stojíme. Prosím," pokračuje. V prejave spomína aj poslanca britského parlamentu, ktorý ako jediný aktívne vystupuje proti. A to napriek tomu, že jeho kolegovia v tom nevidia voličský potenciál. V rozhovore pre  televíziu JOJ potvrdil, že po prípade Ivany Boórovej je situácia naďalej zlá. "Veci sa pohli len máličko, ale je tu veľmi dlhá cesta, po ktorej ešte treba ísť," tvrdí Hemming.

Problémom je spôsob získavania odobratia

"V roku 2012 to bolo 2 420 detí, minulý rok 3 090 detí. Takže je tu nárast v počte detí z východnej Európy, ktoré sú v starostlivosti Anglicka," tvrdí Hemming. Deti so zahraničia pritom tvoria len 5-10 percent z celkového počtu odobratých detí. Podľa Johna Hemminga je hlavným problémom spôsob, akým získavajú dôkazy na odobratie detí.

"Dôkazy nie sú dobré, sú to len názory úradníkov. Oni majú za úlohu odoberať viac detí. Takže nie je v ich záujme obhajovať to, čo je pre dieťa najlepšie," dodáva Hemming.

ISIFA/ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy