Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Státisíce ľudí nemohlo voliť. Ministerstvo vnútra zmenu neplánuje
Zdielať na

Státisíce ľudí nemohlo voliť. Ministerstvo vnútra zmenu neplánuje

BRATISLAVA / Poslanci SaS tvrdia, že 300 000 ľuďom nebolo umožnené zúčastniť sa prezidentských volieb. Prečo? Lebo žijú v zahraničí. Podľa politológov to je také obrovské číslo, ktoré by v niektorých prípadoch mohlo poriadne zamiešať karty vo volebných výsledkoch.

300 000 ľudí môže zamiešať karty

Voľby z akéhokoľvek miesta na zemeguli. Hovorilo sa o tom už veľakrát, zatiaľ bezvýsledne. Tentoraz chcú opäť umožniť voliť zahraničným Slovákom poslanci z SaS. "Aby mohli voliť poštou alebo na zastupiteľských úradoch," hovorí Martin Poliačik.

No a 300 000 ľudí, ktorí sa vraj nemohli zúčastniť posledných prezidentských volieb je už dostatočná masa, ktorá by podľa SaS-ky mohla zamiešať karty. Voliť by podľa nich prišli mnohí. Napríklad v Amerike si urobili vlastné voľby, aj keď boli neplatné.

Zvýšené náklady pre štát

Rezort vnútra však podobným ľuďom stále neplánuje voľby umožniť. Vraj sa to neoplatí. "Voľbám cez internet bránia predovšetkým zvýšené náklady pre štát," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

A tak namiesto volieb cez internet idú SaSkári predkladať voľbu v zahraničí aspoň na zastupiteľských úradoch, alebo poštou. "Volič žijúci v zahraničí požiada o poslanie hlasovacieho lístka, ten následne vyplní a pošle ho na konkrétnu adresu," dodal Poliačik.

Ani pošta ani ambasády

Ani pošta a ani voľba na ambasádach. Už teraz sa ministerstvo vnútra nechalo počuť, že voliť takýmto spôsobom umožniť neplánuje. "Nie všetci občania žijú v meste, kde sídli ambasáda, tým pádom by podľa nás účasť nebola vysoká," dodala Kirinovičová. "To vo veľkej miere súvisí aj s tými, ktorí o tejto veci rozhodujú. A pravdepodobne si prepočítali, že Slováci žijúci v zahraničí by možno nehlasovali práve za ich politickú stranu," myslí si politológ Martin Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy