Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Košiciach sa prepadáva Hlavná ulica!
Zdielať na

V Košiciach sa prepadáva Hlavná ulica!

KOŠICE / Praskanie betónovej platne, ktorá v podzemí ukrýva pôvodné hradby mesta, zapríčinila prepadávanie sa veľkej časti košickej Hlavnej ulice. Otcom myšlienky vybudovať na postihnutom mieste múzeum bol vtedajší primátor Rudolf Schuster. Pamiatky sú z dôvodu presakovania vody v ohrození.

Trhliny vytesní živica

Na vykopávky Rudolfa Schustera tečie voda a hrozí, že sa na ne zrúti plot. Celý problém spôsobujú praskliny v strope, ktoré sa každým mesiacom zväčšujú. "Verím, že sa to dá do poriadku," dúfa exprimátor Košíc Rudolf Schuster.

V prípade rozsiahlej opravy by sa okrem vysokých finančných nákladov muselo rozkopať aj námestie.  Odborníci však prišli s účinnejším riešením. "Vysokotlakovou pumpou natlačíme injektážnu živicu, ktorá dokáže vytesniť trhlinu," vysvetľuje zástupca stavebnej firmy Ivan Valušiak. Vŕtať sa bude z podzemia.

Výrazná zmena v doprave

Kým pôvodná oprava počítala so sumou 200-tisíc eur, nová verzia je prijateľnejšia - 50-tisíc eur. Návštevníci historickej pamiatky by opravu nemali vôbec pocítiť. "Prvá etapa opráv by mala byť dokončená už v máji, kedy sa pamiatka sprístupňuje," hovorí správca pamiatky Martin Paška.

Kvôli ohrozenej pamiatke nastane v centre Košíc výrazná zmena - zákaz dopravy na Hlavnú ulicu pre nákladné a zásobovacie autá. Dôvodom je zaťaženie a v budúcnosti možná tvorba ďalších trhlín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy