Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Osadníci boli z volieb zmätení, krúžkovali dátum
Zdielať na

Osadníci boli z volieb zmätení, krúžkovali dátum

BRATISLAVA / Aj v prezidentských voľbách sa objavili podozrenia z kupovania najmä rómskych hlasov. Táto téma sa preberala aj v parlamente počas debaty o zákone o pomoci v hmotnej núdzi. Stále sa totiž nájdu jedinci, ktorí dokážu za pár eur zneužiť biednych, neraz aj negramotných ľudí.

Vyjadrenie nespokojnosti

"Bola zakrúžkovaná napríklad aj pečiatka, alebo boli tri krížiky na druhej strane hlasovacieho lístku," povedal poslanec Martin Poliačik. "To krúžkovanie iných častí volebného lístka - no vás nenapadlo, že by to mohlo byť vyjadrením nespokojnosti tých voličov s obidvoma kandidátmi," dodáva poslanec Martvoň.

Liberálni poslanci Poliačik s Nicholsonovou boli totiž počas prezidentských volieb v okrskových komisiách v rómskych osadách. Niektorí osadníci boli z volebného aktu očividne zmätení. Niektorí namiesto označenia jedného z kandidátov, zakrúžkovali dátum. 

Zneužili ich za pár eur

Podľa zákona má negramotný volič právo na asistenciu, avšak rozhodne nie tak, že mu niekto priamo nakáže koho voliť. Liberáli usudzujú, že týchto chudobných ľudí sa niekto pokúsil zneužiť za pár eur.

"Je to problém, kupovanie hlasov a manipulácie s týmito komunitami, to je jedno či to boli teraz prezidentské voľby, budú eurovoľby a iné," dodáva poslanec Kuffa.

Negramotný v kresle starostu

Exminister Mihál hovorí, že svojprávnym negramotným ľuďom samozrejme nemožno brať volebné právo. Treba však nájsť mechanizmus, aby takýchto nešťastníkov nemohli zneužívať.

Podľa poslanca Novotného je podobným, ba možno ešte väčším problémom volieb, ak sa z času na čas negramotný človek dostane do kresla starostu. "Skôr by som ale diskutoval o tom, aké kvalifikačné predpoklady by mal spĺňať taký starosta. Ten by už čítať a písať mohol vedieť," tvrdí poslanec Novotný.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy