Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Dedina je bez ulíc, môžu za to voľby!
Zdielať na

Dedina je bez ulíc, môžu za to voľby!

PREŠOV / Na Slovensku nájdete obec, kde majú ľudia plné zuby volieb. Nie, že by si nevedeli vybrať, problém je v tom, že chcú konečne urobiť poriadok v číslovaní domov a definitívne by chceli mať aj pomenované ulice. Lenže pre neustále prebiehajúce voľby alebo referendá to nie je vôbec možné. V obci Široké sa to nedá už celé dva roky.

Široké je rozvetvená obec

Obec Široké sa každým rokom rozrastá a rozširuje. Nie sú tu však žiadne ulice, len súpisné čísla, v ktorých majú aj miestni obyvatelia riadny chaos. "Sme veľmi rozvetvená obec, preto sa aj voláme Široké," priznáva starosta obce Stanislav Bartoš.

Tento problém nemá však len dedinka pod Braniskom. Čísla síce idú podľa poradia, ale vždy na inom konci. Preto sa realitou stávajú aj skutočne bizarné situácie, hoci domy stoja hneď vedľa seba.

"Číslo môjho domu je 67 a môj syn, ktorý býva hneď vedľa, má číslo 818," ozrejmuje obyvateľka obce Široké.

Chaos s číslami domov

Chaos v číslovaní a názvoch ulíc však metie aj zasahujúcich pracovníkov. "Problém majú policajti, hasiči a záchranári," ponosuje sa starosta.

Rovnako si lámu hlavy aj poštoví doručovatelia, či kuriéri. Objednaný tovar sa najprv povozí po celej dedine, až keď sa nájde dom majiteľa, je odovzdaný do správnych rúk.

Zavedenie ulíc v obci je zatiaľ neúspešné

Ubehlo už poldruha roka, odkedy sa vedenie obce rozhodlo zaviesť v dedine ulice. Neúspešne. Zákon im to v jednom momente umožňuje, ale aj zakazuje.

Podľa zákona o obecnom zriadení totiž nie je možné takéto zmeny robiť v čase, keď sú vyhlásené nejaké voľby alebo referendum. Ľudové hlasovanie sme nemali už štyri roky, no s voľbami akoby sa vrece roztrhlo.

Tento rok sa okrem už prezidentských volieb budú konať ešte aj voľby do európskeho parlamentu a tiež komunálne voľby. Ak by k zmene ulíc došlo, všetci obyvatelia by si museli dať vymeniť občianske preukazy. To však nejaký čas trvá. Šancu budú mať už možno budúci rok, ak ich niekto neprekvapí nejakým referendom.

Súvisiace články