Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Slovensko vraj nemá vhodného kandidáta na kardinála voliteľa
Zdielať na

Slovensko vraj nemá vhodného kandidáta na kardinála voliteľa

BRATISLAVA/VATIKÁN / Konferencia Biskupov nevidí problém v tom, že Slovensko nemá kardinála, ktorý by sa mohol podieľať na priamej voľbe pápeža.

Pocta pre cirkev

Silne katolícke Slovensko je nateraz mimo hry. Kardinála voliteľa má dokonca aj duchovne chladnejšia Česká republika. Pápež František pri menovaní nových kardinálov, ktoré sa uskutočnilo minulý mesiac, ponukový list Slovenska prehliadol.

Cirkevný analytik Imrich Gazda si myslí, že "menovanie kardinála voliteľa predstavuje pre cirkev určitú poctu, keďže kardináli sú najbližší spolupracovníci pápeža a zúčastňujú sa voľby Svätého Otca."

Bez osobnostných predpokladov

"Z hľadiska celej cirkvi to nepovažujem hlavný problém," povedal šéf Konferencie Biskupov Mons. Stanislav Zvolenský, ktorého meno sa spoločne s arcibiskupom Cyrilom Vasiľom skloňovalo v čase menovania kardinálov.

Odborníci na cirkev majú na celú záležitosť úplne iný názor. "Nechcem sa nikoho dotknúť, ale nemožno vylúčiť, že je to spôsobené tým, že v súčasnom slovenskom episkopáte nie je ľahké nájsť človeka takej intelektuálnej a osobnostnej úrovne, ktorého by bolo možné bez rozpakov uviesť do zboru kardinálov," vysvetlil český profesor Tomáš Halík, ktorý je čerstvým držiteľom Templetonovej ceny (Nobelova cena za náboženstvo, pozn.red.).

"Jedného takého, ktorý v mnohom anticipoval neformálny štýl, som poznal. Ten ale už nejaký čas na Slovensku nie je," dodal profesor Halík. Je zrejmé, že reč je o odvolanom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi, ktorý odišiel do talianskeho kláštora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy