Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hnutie? Náboženstvo? Sekta? Toto je scientológia
Zdielať na

Hnutie? Náboženstvo? Sekta? Toto je scientológia

BRATISLAVA / Mnohí Slováci do začiatku prezidentskej kampane nemali o Scientológoch ani len predstavu. Zvýšený záujem o tuto novodobú sektu spustili kontroverzné informácie o kandidátovi Andrejovi Kiskovi. Napriek tomu, že vedomosti o scientológoch sú u ľudí chabé, postoj k vyznavačom Sientologickej filozofie je veľmi negatívny.

V parlamente majú jasno

"Scientológia? Sekta. Myslím, že veľmi nebezpečná sekta," hovorí poslanec Igor Matovič. "Dokážu vytvárať tlak na svojich členov, ktorí následne ako keby strácajú svoju slobodnú vôľu rozhodovania sa a niekedy aj voči svojim najbližším," opisuje Daniel Krajcer.

"Určite je veľmi nebezpečná, veľa peňazí má a snaží sa ľudí opantať nejakými myšlienkami. Po rúškom, že ich učí biznis, že ich učí žiť, že ich učí mať úspech," tvrdí Jozef Mikloško.

Aplikovaná náboženská filozofia

Podľa internetových zdrojov pritom ide o aplikovanú náboženskú filozofiu vyvinutú americkým spisovateľom Ronom Hubbardom v 50. rokoch minulého storočia. Za roky svojho pôsobenia si pritom získala množstvo prívržencov, no na druhej strane aj odporcov a všeobecne je vnímaná negatívne. "Vyvoláva, najmä v katolíckych krajinách, veľké kontroverzie," hovorí cirkevný analytik Jozef Šebek.

Podľa odborníka na cirkvi je to spôsobené najmä silnými psychologickými praktikami, ktorými si budúcich vyznavačov dokážu podmaniť. "Scientológovia zámerne združujú vo svojich radoch ľudí s vplyvom, či už ekonomickým, alebo kultúrnym, aby oni mohli vďaka tomu prenikať aj do tých mocenských štruktúr," dodáva Šebek.

Na dosah Európskeho parlamentu

Svedčí o tom aj vyjadrenie belgického novinára, podľa ktorého scientológovia si v mekke európskej politiky v Bruseli, svoje sídlo zriadili, na dosah Európskeho parlamentu. "Belgická federálna prokuratúra hovorí, že má dôkazy, podľa ktorých sa scientológia usiluje získať čo najviac peňazí od svojich členov alebo kandidátov na členstvo ilegálnymi praktikami," uviedol novinár denníka Der Standaard Mark Eexkhaut.

Televízia JOJ má k dispozícii správu nemeckej tajnej služby spred viac ako desiatich rokov, ktorá hovorí o scientológii ako o bezpečnostnej hrozbe pre krajinu. Tam ju dokonca preto zakázali.

2001: SIS monitorovala scientológov

Scientológii sa venovala aj výročná správa SIS z roku 2001. Označila ju za bezpečnostné riziko pre Slovensko. "SIS monitorovala a monitoruje aktivity subjektov, ktoré pri  šírení svojej ideológie a snahách o získanie vplyvu v štátnej a súkromnej sfére, ako aj v prostredí samospráv používajú neštandardné a netransparentné metódy, často spojené s vlastným obohacovaním a negatívnym ovplyvňovaním psychického a fyzického zdravia svojich stúpencov, ako aj ich sociálnej situácie," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

Národný bezpečnostný úrad pri udeľovaní previerky skúma aj takzvanú bezpečnostnú spoľahlivosť. To znamená, či žiadateľ nemá akési prepojenie s organizáciami, ktoré pre štát predstavujú bezpečnostné riziko. "Môžeme uviesť, že ustanovenie zákona č. 215/2004 o ochrane utajovaných skutočností sa aplikovalo na scientológov alebo obdobné spoločenstvá vo viacerých prípadoch," píše sa v stanovisku Národného bezpečnostného úradu.

Novinárka vyhrala súd

Svoju skúsenosť so Scientológmi Televízii JOJ opísala aj novinárka Monika Ščevovichová. Ešte pred rokmi ako jedna z prvých na Slovensku, napísala pre Hospodárske noviny článok, ktorý dokázal práve prepojenia uchádzačov o štátne zákazky na scientológiu. Nasledoval súd. Ten Monika nakoniec vyhrala. "Ja som preukázala svoje tvrdenia," hovorí Ščevovichová.

Stanovisko Scientologickej cirkvi pre strednú a východnú Európu: "Nie je nezvyčajné, že počas politických volieb sú rozosielané falošné správy. Skutočnosť je, že pán Andrej Kiska nie je v spojení s centrami Dianetiky a Scientológie. Scientologické Organizácie sa nezapájajú do politiky. Tvrdenie,  že Scientologická cirkev je zakázaná v Európe, nie je pravdivé. Scientológia sa od svojho vzniku neustále rozrastá a jej organizácie pôsobia v celej Európe vrátane Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Španielska, Nemecka, Francúzska, Ruska. Vo Veľkej Británii získala nedávno náboženské uznanie. Po celom svete má Scientológia viac ako 11.000 cirkví, misií a skupín v 184 krajinách a materiály Dianetiky a Scientológie boli vydané v 17 jazykoch."

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy