Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jozef Daniška (105) prežil všetkých prezidentov. Takto spomína
Zdielať na

Jozef Daniška (105) prežil všetkých prezidentov. Takto spomína

NOVÁKY / Nie každý si môže povedať, že zažil všetkých prezidentov. Pán Jozef Daniška bude asi posledným žijúcim Slovákom, ktorý sa týmto môže pochváliť. Narodil sa v roku 1909 za vlády Františka Jozefa a za jeho života sa vo funkcii prezidenta vystriedalo dovedna 15 ľudí.

Prežil všetkých

Jozef Daniška z Novák oslávi v júni 105 rokov. Zdravie mu slúži a pamäť rovnako. Zaspomínal si teda na všetkých prezidentov. Mnohých stretol osobne, iných zasa odprevádzal na poslednej ceste. Napriek pokročilému veku si na všetkých pätnástich prezidentov veľmi dobre pamätá. V čase, keď chodil do školy, nad tabuľou visela fotka Tomáša Garrigue Masarika.

Tomáš Garrigue Masaryk bol prvý československý prezident ktorého volali  "Prezident osloboditeľ". "O Masarykovi sme sa učili v škole, veľa sme o ňom nevedeli," zaspomínal si Jozef Daniška. Veľmi dobre si ale spomína na jeho pohreb. V pamäti mu utkvel najmä moment, ako jeho ostatky prevážali vlakom. "Od Prahy až neviem po pokiaľ vedľa trate stáli ľudia a plakali za ním," doplnil.

Pamätá si veľa

Ďalším prezidentom bol Edvard Beneš, ktorý sa k moci dostal rok potom, ako sa pán Jozef oženil. Edvard Beneš bol prezidentom dvakrát. Po mníchovskom diktáte odišiel do exilu. "Ušiel do Afriky na neznáme miesto. Keď sa všetko utíšilo, potom sa vrátil ako veľký človek," povedal Daniška. Krátko bol prezidentom aj Emil Hácha. Konkrétne do rozpadu Československa. Podľa pána Danišku sa viac staral o politiku ako o ľudí.

Jediným prezidentom vojnového slovenského štátu bol Jozef Tiso. Pán Daniška ho dokonca poznal osobne. V deň vzniku slovenského štátu mu hral v Bánovciach nad Bebravou hymnu. "Tiso nám dával aj rozum aj robotu. Tvrdil, že my sa vychováme na Slovensku a nemusíme chodiť do Čiech," povedal. Po vojne sa do úradu na tri roky vrátil Edvard Beneš.

Pohreby prezidentov

Pán Daniška robil celý život šoféra autobusu a ľudí musel voziť povinne na pohreby štátnikov. Inak tomu nebolo ani v deň rozlúčky s Klementom Gotwaldom, ktorý bol prvým komunistickým prezidentom Československa. "Tí, čo sa mali pri ňom dobre plakali a druhí sa tešili, že odišiel," opísal Jozef Daniška.

Na poslednej ceste odprevádzal aj Antonína Zápotockého, ktorého dobová tlač označovala za otca robotníkov. "Museli sme ho ísť pozrieť. Vošli sme a ako tam ležal pozerám, že má naozaj veľké uši," zažartoval. Do roku 1968 bol prezidentom Antonín Novotný. "Ten Slovákov nemal rád, potreboval ich len na prácu," myslí si pán Jozef. Na ďalšieho prezidenta, Ludvíka Svobodu, si pamätá veľmi dobre. Stretol ho v kasárňach. Svoboda velil československým vojakom na východnom fronte. "Videl som ho, bol generálom. Ja som bol na manévroch a pozdravil som ho," zaspomínal Daniška.

Slováci sa mu nepáčili

Prvým Slovákom, ktorý sa stal prezidentom v Československu bol Gustáv Husák. "Boli sme radi, že sa konečne vo vláde hovorí po slovensky, ale on rozprával stále po česky," posťažoval sa.

Keď sa stal prezidentom Václav Havel, oslavoval pán Daniška 80 rokov. Havel bol posledným spoločným prezidentom Čechov a Slovákov. "Štáty dal dokopy. Aj pekne rozprával. Len keby tak myslel ako hovoril, bolo by to lepšie," zamyslel sa pán Daniška.

Aký má byť nový prezident?

Prvým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky bol Michal Kováč. "To bol slabý človek, veľmi slabý," myslí si Daniška. Prvým prezidentom, ktorého si zvolili občania bol Rudolf Schuster. Z prezidentovania Rudolfa Schustera si toho veľa nepamätá. Na drienkovicu, ktorú rád pil však nezabudol. "Každý má rád drienkovicu, aj ja," zažartoval.

Ivan Gašparovič je v úrade druhé volebné obdobie. "Sedí ako päť peňazí, aby niečo vytvoril. Jednoducho na to nemá," vyjadril svoje pocity o stále úradujúcom prezidentovi Daniška. O tom, ako by mal vyzerať ten budúci prezident má jasnú predstavu. "Mal by to byť človek prehľadný, premyslený, musí mať za sebou aj nejaké výkony," dodal Daniška.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy