Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rodičovský príspevok chce Kaník vyplácať len do 4 detí
Zdielať na

Rodičovský príspevok chce Kaník vyplácať len do 4 detí

BRATISLAVA / Malá rómska reforma. Tak nazval bývalý minister Kaník svoj nový návrh, s ktorým prišiel do parlamentu. Navrhuje napríklad to, aby sa zamestnaným rodičom zvýšil rodinný príspevok. Rezort práce mu však odkazuje, aby si radšej naštudoval zákony pred tým, ako niečo navrhne.

V roku 2004 Rómovia protestovali

V roku 2004 znížil ministra práce Ľudovít Kaník sociálne dávky a Rómovia tvrdiac, že si nemajú za čo kúpiť jedlo, začali rabovať obchody. "Nevieme vyžiť z toho, čo máme," povedal jeden z rabujúcich mužov. 

Napriek tomu, čo sa dialo v roku 2004, Ľudovít Kaník sa opäť vracia a opäť chce riešiť rómsku otázku. "Dnes je systém nastavený tak, že motivuje ľudí k tomu, aby nepracovali," vysvetlil Kaník.

Kaník chce opäť dávať viac tým, ktorí pracujú a ubrať tým rodičom, ktorí nepracujú. Vraj to všetko chýba. "Pán Kaník asi nečíta zákony, lebo myslím si, že všetky zákony, ktoré sme pripravovali v sociálnej oblasti práve naopak, podporujú pracovnú aktivitu ľudí," nedal sa štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Kaníkové návrhy zrejme neprejdú

Bývalý minister navrhuje tiež, aby sa rodičovský príspevok vyplácal len rodinám s menej ako štyrmi deťmi. "Náš sociálny systém je už 20 rokov nevýhodný pre ľudí, ktorí chcú pracovať alebo nemotivuje dostatočne ľudí na to, aby sa vo väčšej miere snažili dostať z toho sociálneho systému," povedal splnomocnenec vlády pre rómske menšiny Peter Pollák.

Rómsku otázku už ale chceli riešiť toľkí, že by sa jednému pomaly z toho krútila hlava. To ale nič nemení na fakte, že predložené Kaníkove návrhy nemajú v parlamente potrebnú väčšinu, a tak sa zrejme opäť nič nezmení.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy