Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Voľba rómskeho kráľa. Ženu by ste tam hľadali márne
Zdielať na

Voľba rómskeho kráľa. Ženu by ste tam hľadali márne

SENEC / Už je to takmer týždeň, čo sa stretli vajdovia z celého Slovenska a spoločne si za jedným stolom zvolili svojho nového rómskeho kráľa. Voľba sa nezaobišla bez emócií - od kriku až po vrúcne objatia a bozky. A to aj napriek tomu, že v rokovacej sále nebola jediná žena. Aké šance má na titul "kráľovná" rómska žena?

Len samí muži

Napriek búrlivým emóciám a kriku sedeli v miestnosti paradoxne len samí muži. Prečo počas voľby nového rómskeho kráľa nesedela za stolom jediná žena? A môžu si vôbec Rómovia zvoliť svoju kráľovnú? Odpovede sme hľadali u dnes už bývalého rómskeho kráľa Jendu zo Senca. Ten bol rómskym kráľom dlhých 18 rokov.

Svojej funkcie sa vzdal pred necelým týždňom, dnes je z neho viceprezident. Podľa jeho slov má byť vládnutie ľudu výhradne mužská záležitosť, pretože veľa krát ide čisto o chlapské veci. "Ja som riešil bitky, dal som ich od seba, vysvetlil som im, že sa musia uzmieriť, lebo na súde nič nevyriešia a bol pokoj," hovorí Jendo.

Žena ako verejný vodca? Nie...

Navyše, ide o tradíciu. Ženy na rokovaniach jednoducho nemôžu byť a to bude platiť aj nasledujúce roky. "Ona môže ako matka prísť a poradiť. Ale aby vstupovala do hry ako verejný vodca, to nie," hovorí nový rómsky kráľ Róbert Botoš. REPORTÁŽ VOĽBY NOVÉHO KRÁĽA TU.

Ženy však v ich živote zohrávajú veľkú úlohu. Starajú sa o domácnosť a deti a vytvárajú harmonické zázemie. "Jedine, keď sú svadby, krstiny tak si zoberieme ženu," hovorí bývalý rómsky kráľ.

Bozky a emócie majú význam

A čo búrlivé emócie a vrúcne bozky? Aj tie majú počas rokovania veľký význam. "To znamená, keď si my pod ruku, pobozkáme to znamená, že súhlasíme so všetkým, čo sa tam deje okolo guľatého stola, že povedal dobré slovo, podáme mu ruku pobozkáme ho a začneme tlieskať," dodáva Jendo.

Tradícii sa v týchto dňoch drží aj nový rómsky kráľ. Oficiálna korunovácia Róberta Botoša by mala byť približne o mesiac. "Všetkých Rómov musím teraz hostiť a dať si s nimi aspoň frťana," hovorí Botoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy