Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Telefónnym búdkam odzvonilo, budú z nich toalety?
Zdielať na

Telefónnym búdkam odzvonilo, budú z nich toalety?

BRATISLAVA / Telefónne búdky patrili v minulosti medzi neodmysliteľnú súčasť nášho života. Avšak s príchodom mobilných telefónov začali vo veľkej miere telefónne búdky miznúť. Je to spôsobené tým, že väčšina ľudí využíva mobilné telefóny.

Prežitok doby 

Pred pár rokmi ste telefónnu búdku mohli vidieť na každom rohu, dnes by ste ju hľadali s ťažkosťami. Tie v posledných rokoch miznú z  našich miest. Presnejšie - stratili sa najmä samotné telefóny. Zostali len búdky, ktoré zväčša chátrajú. Dnes sú tie z nich, ktoré ešte stoja, opustené a často zdevastované vandalmi. 

Čo s chátrajúcimi búdkami?

Čo by sa dalo robiť s chátrajúcimi búdkami? Riešenie je zdanlivo jednoduché: znovu ich osadiť funkčnými telefónmi alebo ich prerobiť či zbúrať. To sa však dá, len ak je jasný majiteľ.

"Nie všetky kabíny a búdky sú v našom vlastníctve. Podľa našich informácií väčšina z týchto búdok bola predaná," uviedol riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Hlavné mesto rokuje s istou firmou o pretvorení niektorých búdok. "Ľudia by mali možnosť nielen získať základné informácie o samospráve, ale vedeli by sa na mnohých týchto miestach pripojiť aj k internetu prostredníctvom wifi," dodal. 

Budú z nich toalety?

Jednou z možností, ako využiť opustené telefónne búdky, je prerobiť ich na verejné toalety. Na podobnej ploche akú zaberá telefónna búdka fungujú napríklad v Holandsku či Belgicku verejné stojany na močenie.

U nás sa nad nimi neuvažuje."Takáto myšlienka zatiaľ v Bratislave nerezonovala," uviedol Andrassy. Niektoré búdky však naďalej majú slúžiť pôvodnému účelu, telefonovaniu. "Aj také metropoly ako New York, Londýn či Paríž majú telefónne búdky, pretože nie každý má mobilný telefón," dodal.

Zostalo 200 telefónnych búdok

Na Slovensku boli vonkajších telefónov tisíce, dnes ich zostalo len zhruba 200."Z množstva prístrojov, je ich dokonca väčšina, nebol počas celého roka realizovaný ani jeden telefónny hovor," povedal hovorca telekomunikačného operátora.Tomáš Palovský.

Zákonná povinnosť zriaďovať telefónne búdky dnes už nie je a búdky naozaj nie sú ziskovým biznisom. "Priemerný výnos na jeden telefónny automat sa ráta v eurách mesačne, kým náklady môžu dosiahnuť až stovky eur mesačne," dodal Palovský. 

Nelegálna reklama

Telefónne búdky sa často menili aj na reklamnú plochu. Tá však nebola vždy umiestnená podľa požadovaných predpisov. Ako potvrdil aj vedúci kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. "V minulosti boli mnohé búdky zneužívané. Čiernym, pokútnym spôsobom ich premieňali na informačné panely, kde sa vylepovali plagáty, kde sa dávali rôzne reklamy, ktoré neboli povolené."

 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy