Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Únia autodopravcov dala ultimátum vláde do piatku, inak bude štrajk
Zdielať na

Únia autodopravcov dala ultimátum vláde do piatku, inak bude štrajk

BRATISLAVA / Únia autodopravcov pritvrdila. Ak vláda nesplní ich požiadavky do piatku, idú do štrajku. Vláda pritom tvrdí, že dohody už plní. Zmysel štrajku je preto otázny. Napriek tomu skupina okolo podporovateľa kandidátky na prezidentku trvá na svojom.

Na rokovanie neprišli

Už to nie je o klopaní na otvorené dvere. Dnes je postup únie autodopravcov vládou považovaný za útek spred otvorených dverí. "Po ročných rokovaniach sme dospeli ku konsenzu, ktorý bol akceptovaný všetkými stranami," hovorí minister dopravy Ján Počiatek.

Ministrovi teda nie je celkom jasné, o čo vlastne skupinke ide. Iniciovali totiž rokovanie na ministerstve dopravy a sami naň neprišli. Vysvetľujú to tým, že naposledy zápisnica zo stretnutia nebola v poriadku. "Nestačí, že sme sa ústne dohodli. Chceme, aby vlastne splnili to, čo bolo verbálne dohodnuté," uviedol šéf Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Róbert Huran.

Obchádzaním mýta škodia obyvateľom dedín

Únia autodopravcov si plne uvedomuje, že obchádzaním mýta sa ničia cesty aj domy obyvateľov Slovenska. Napriek tomu trvajú na svojom. "My sme nutnosť doby. Musia sa veci prevážať. Podieľame sa na zásobovaní obyvateľstva," hovorí bývalý šéf UNAS Milan Laurinec.

Vláda za svojho partnera považuje aj ČESMAD, s ktorým sa dohodla už dávno. Napriek tomu rokuje aj s touto skupinkou. Ostáva však záhadou, koľkých dopravcov vlastne zastupujú. "Podlieha to obchodnému tajomstvu táto informácia, pohybuje sa to v stovkách," dodal Huran.

Omnoho viac ľudí na Slovensku ale trpí práve pre kamiónovú dopravu. Popraskané cesty, domy, nadmerný hluk, znečistenie ovzdušia. "Doručil som niekoľko petícií podpísaných 6 000 ľuďmi len z tohto kraja," uviedol predseda trnavského VÚC Tibor Mikúš.

Bude alebo nebude štrajk?

Pýtate sa teda, bude štrajk, alebo nebude? A ak bude, tak ako, kedy, kde? Nuž ani toto sme sa nedozvedeli. "Z taktických dôvodov vám to nemôžeme prezradiť. Potom uvidíte. Je to strategická záležitosť. Takto sa nerobia štandardne štrajky," dodáva Huran.

"Nie je možné, aby sa ľudia pasovali do polohy profesionálnych organizátorov štrajkov a aby sa hlásili k prezidentským kandidátom," hovorí premiér SR Róbert Fico. Práve pre blížiace sa voľby predseda únie vo funkcii končí. Do volieb bude skupinke veliť jeho zástupca. "Ako aktivista viem, kedy je dobre žiadať. Pred voľbami. Keby sme boli politickí, skôr to načasujeme," hovorí bývalý šéf UNAS Peter Laurinec.

Nevieme, koľko členov UNAS zastupuje. Nevieme, aký štrajk vlastne chystá, alebo aj nechystá. Na čele UNAS ešte v utorok stál aktivista, ktorý podporuje prezidentskú kandidátku. A čerešnička na torte? Po prevalení tejto informácie uprednostnil politiku pred kamionistami.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy