Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prečo chystajú autodopravcovia štrajk? O vodičov už nejde...
Zdielať na

Prečo chystajú autodopravcovia štrajk? O vodičov už nejde...

BRATISLAVA / Situácia na slovenských cestách sa vám môže poriadne skomplikovať. Únia autodopravcov Slovenska hrozí ostrým štrajkom - podobným ako pred tromi rokmi. Tvrdia, že sa nevedia dohodnúť s ministerstvom dopravy. Iný zväz - ČESMAD pritom s dohodou problém nemá. Navyše podľa ministerstva dávno už nejde o vodičov, ale o politiku.

Ministerstvo vraj nedodržalo dohody

Pamätáte sa ešte na štrajk autodopravcov spred niekoľkých rokov? To všetko nás vraj čaká opäť. Únia dopravcov tvrdí, že dohody, ku ktorým dospeli s ministerstvom dopravy a ďalšími partnermi minulý mesiac, ministerstvo nedodržuje.

Únia autodopravcov žiada premiéra, aby do piatka zabezpečil naplnenie jej dohôd s ministerstvom dopravy o podmienkach fungovania mýta z 20. februára. Ak sa tak nestane, po uplynutí tohto termínu sú pripravení začať štrajkovať.

Ministerstvo dopravy utorňajšie slová o štrajku prekvapili – dohody sa podľa nich plnia. Došlo k ústupkom, čo nakoniec potvrdilo aj iné združenie autodopravcov.

ČESMAD: K určitým ústupkom došlo

"Naše združenie vždy uprednostňovalo konštruktívne a odborné rokovania. Na tejto úrovni by sme chceli aj zostať," hovorí predseda ČESMAD-u Ľubomír Honíšek.

Dohodnuté je už zníženie pokút či nulový poplatok za mestský obchvat Bratislavy. Rokovať by sa dalo aj ďalej, ale paradoxne nie je s kým.
Šéfovia UNASu neprišli ani na vopred dohodnuté stretnutie.

"Sami navrhli termín, v utorok o 13-tej. My zabezpečíme všetkých, aby prišli a oni sami neprídu. Namiesto toho ohlásia ostrý štrajk," štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček.

Ministerstvo dopravy sa domnieva, že skutočné zámery Únie autodopravcov nie sú odborné, ale skôr politické. Potvrdzovať to má nahrávka z rokovania, kde mali odznieť tieto slová. "Chceme dať dole Fica. Je to politické. Dole, dole, jednoducho očierniť ho za toto mýto ... Všetko je politické."

Šéf Únie autodopravcov tvrdí, že nejde o jeho slová, ale nepopiera, že sa angažuje v prezidentskej kampani na strane jedného z kandidátov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy