Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odkaz pre učiteľov: Chcete vyššie platy? Prepúšťajte!
Zdielať na

Odkaz pre učiteľov: Chcete vyššie platy? Prepúšťajte!

BRATISLAVA / Vysoké školy nie sú schopné zabezpečiť zvýšenie platov pre pedagógov napriek tomu, že si ich pedagógovia vyštrajkovali a aj sa dohodli odborári s ministerstvom školstva. Rezort totiž plánuje dať na školy o 1,5 milióna eur menej, a tak sa o zvýšení platov nedá ani len hovoriť. Paradoxne v mnohých prípadoch prichádza k zníženiu, keďže vedenia škôl musia brať zamestnancom osobné príplatky, aby zabezpečili povinné aspoň na oko zvýšenie platov pre všetkých.

Učiteľom by mali stúpnuť platy o 16 eur

Koncom roka 2012 sa k štrajkujúcim učiteľom základných a stredných škôl pridali aj vysokoškolskí pedagógovia. Výsledok je zvýšenie platov pre tento rok o približne 16 eur.

Vysoké školy však tvrdia, že nemajú čarovnú paličku, aby si vykúzlili peniaze na zvyšovanie platov. Obzvlášť potom, čo im ministerstvo školstva chce poslať ešte menej ako doteraz.

"Keď máte pridať, tak musíte niekde ubrať. Pokiaľ máte balík rovnaký, nie to ešte menší, takže my sme museli už tieto opatrenia urobiť," hovorí rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer.

Pedagógovia prišli o svoje osobné príplatky v záujme plošného povinného zvýšenia platov. A to vraj môžu byť učitelia ešte radi, keďže pôvodne chýbalo až 20 miliónov eur.

"Návrh rozdelenia dotácie na vysoké školy zverejnený ministerstvom je výrazne lepší ako bol schválený štátny rozpočet pre vysoké školy," dodáva Redhammer.

Školy si majú zrušiť detašované pracoviská

Ministerstvo školstva chce, aby si školy porušili svoje detašované pracoviská, čím im vraj ostane dosť peňazí na zvýšenie platov. Počet študentov sa vraj znížil o takmer 20 000.

"Samozrejme, nie je potrebné ani toľko učiteľov a pedagogických zamestnancov. Oni musia takisto urobiť isté racionalizačné opatrenia," myslí si minister školstva Dušan Čaplovič.

"Aj fakulty, ktoré majú špičkové medzinárodné výkony a kde naozaj nie je prezamestnanosť, sú na to finančne biedne," hovorí poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Miroslav Beblavý.

Študentov je menej, aj učiteľov musí byť menej. Rezort školstva tak zostáva neoblomný a všetkým odkazuje, ak chcete vyššie platy, je potrebné prepúšťať.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy