Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Málo žiakov, málo peňazí. Trebišov zatvorí základnú školu
Zdielať na

Málo žiakov, málo peňazí. Trebišov zatvorí základnú školu

TREBIŠOV / Na východe Slovenska pristúpili k ráznemu riešeniu. Základná škola, ktorú navštevuje 400 žiakov, bude z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov zavretá. Novým majiteľom sa stala gréckokatolícka cirkev. O definitíve rozhodlo mestské zastupiteľstvo.

Finančná pomoc zo zahraničia

V Trebišove sa začalo skloňovať uzavretie základnej školy. Poslancov k tomuto rozhodnutiu donútili vysoké náklady inštitúcie. “Ak sa nám do prvého ročníka zapíše 14 detí, nepredpokladáme ďalší rozvoj školy,“ povedal riaditeľ EŠU Peter Orenič.

Záujem o školu prejavila gréckokatolícka cirkev. Tá má pod patronátom viacero vzdelávacích zariadení. Jej ponuka vyvolala rôzne reakcie a spustila vlnu diskusií a otáznikov.

Dlhodobý prenájom

Poslanci vyspovedali jej čelného predstaviteľa. "Nadácie zo zahraničia nám prisľúbili pomoc vo výchovno-vzdelávacom procese, zaiste nás v tejto chvíli neopustia," povedal košický gréckokatolický eparcha Vladyka Milan Chautur a dodal,"zatiaľ sme žiadnu cirkevnú školu, ktorú sme zriaďovali, nemuseli zatvoriť."

Poslanci prenajali základnú školu na dve desaťročia. Rozhodlo finančné zázemie cirkvi. Tá sa spolieha na to, že pritiahne veľké množstvo žiakov z okolitých dedín. Cirkev sa ujme školy v nadchádzajúcom školskom roku. Otázku radikálnych zmien však poslanci riešia už teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy