Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pravda o našich školách: Univerzita Komenského je 495.
Zdielať na

Pravda o našich školách: Univerzita Komenského je 495.

BRATISLAVA / Univerzita Komenského v Bratislave (UK) sa umiestnila na 495. mieste renomovaného celosvetového rebríčka URAP (University Ranking by Academic Performance - Rebríček univerzít na základe ich akademického výkonu). Ten je zostavený na základe objektívnych kritérií za minulý rok.

Posun z 527. miesta

Univerzita Komenského je tak jedinou slovenskou univerzitou v prvej päťstovke tohto rebríčka. Oproti roku 2012 sa posunula na lepšie miesto - z 527. na súčasnú 495. pozíciu. Ďalšia naša škola - Slovenská technická univerzita, skončila v tomto rebríčku na 1 096. mieste.

Na základe rankingového systému zostavuje URAP každoročne rebríček 2 000 vysokých škôl z celého sveta, ktoré predstavujú 10 percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete. "Umiestnenie v prvej päťstovke rebríčka je dôkazom významného vedeckého potenciálu našej univerzity. Naša vedecká aktivita je porovnateľná so svetovou špičkou,“ hodnotí rektor UK Karol Mičieta.

1. rebríček v roku 2009

Rebríček URAP prvýkrát vytvorili v roku 2009 na pôde Middle East Technical University v tureckej Ankare. Medzi kritériá rebríčka URAP patrí počet vedeckých článkov kombinovaný spočtom citovania prác vedcov.

Do úvahy sa berie aj význam časopisov, vktorých sú uverejnené vedecké štúdie aich citovanosť. K dôležitým faktorom vmeraní patrí aj miera medzinárodnej spolupráce danej univerzity sinými zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

Diplom z Harvardu mu je na nič...

Univerzita Komenského sa umiestnila na 495. mieste, americká univerzita Harvard na 1. mieste. No vedzte, že Slovákovi, ktorý donesie na Slovensko diplom z Harvardu, je tento prestížny papier na nič.

Práve Andrej, ktorý tam študoval, dostal po návrate na Slovensko, studenú sprchu. "Prišlo mi to ironické, aj smutné," hovorí absolvent Harvardu Andrej Gajdoš. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy