Oblačno
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Vážne úrazy v MHD pribúdajú. Týmto miestam sa vyhýbajte!
Zdielať na

Vážne úrazy v MHD pribúdajú. Týmto miestam sa vyhýbajte!

BRATISLAVA / Len nedávno došlo k zrážke autobusu mestskej hromadnej dopravy a hasičského vozidla. Zranilo sa vtedy 17 ľudí. Nejde pritom o ojedinelý prípad. Rozhodujú miesta, kam sa v električke a autobuse postavíte či posadíte, o bezpečnosti?

Nehody v MHD

Lenka v roku 2008 nastúpila do poloprázdnej električky a postavila sa na svoje obľúbené miesto. Vtedy ešte netušila, čo o pár minút nastane. "Pamätám si silný náraz, ako do nás vrazila druhá električka. Ešte dnes mám pred očami, ako ma po náraze odhodilo," opisuje situáciu mladá žena.

Výsledok dopravnej nehody na Lamačskej ceste v Bratislave, kde do autobusu mestskej hromadnej dopravy narazilo hasičské auto, spôsobil zlomeninu nohy jednej cestujúcej a ďalší piati pasažieri mali poranené hlavy.

Bezpečné miesto

Podľa odborníkov sú najbezpečnejšie miesta v strede autobusu a smerom do uličky. Naopak k najnebezpečnejším by mali patriť tie cestujúcimi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie. Mnohí pasažieri si vyberajú miesta pri dverách, aby boli blízko a mohli čo najrýchlejšie vystúpiť. Iní dávajú prednosť sedadlám vedľa seba a tým čo najvzdialenejším od vodiča.

O tom, kam si sadneme, sa však nerozhodujeme podľa kritéria bezpečnosti, ale naopak obľúbenosti, čo nám v prípade nehody môže byť spočítané. Staršia a stredná generácia chce väčšinou sedieť v prvej polovici autobusu. "Tí starší myslia skôr na bezpečnosť a pohodlie," uviedol dopravný psychológ PhDr. Karol Kleinmann.

Komfort verzus bezpečnosť

Mladší ľudia si vyberajú sedadlá v zadnej časti autobusu. "Zo školských výletov sú zvyknutí, že tam je najveselšie," vysvetlil psychológ Kleinmann. Samotní cestujúci sa priznali, že uprednostňujú komfort, pohodlie amiesta, kde je viac priestoru na nohy. No nájdu sa aj takí, ktorí sa nad tým, kam si sadnú, nezamýšľajú.

Či už máte svoje obľúbené miesto, ktoré v mestkej hromadnej doprave vyhľadávate, alebo sa rozhoduje spontánne, či podľa praktickosti a dostupnosti, vedzte, že v prípade nehody platí pravidlo náhody. Podstatné totiž je, ako sa nehoda stane.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy