Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Obec Porúbka rozdelili sliepky, pozrite si bizarný dôvod
Zdielať na

Obec Porúbka rozdelili sliepky, pozrite si bizarný dôvod

PORÚBKA / Istú dedinu rozhádali na život a na smrť obyčajné sliepky! Asi preto, lebo ich je neobyčajne veľa - takmer 40-tisíc! Časť obyvateľov sa teší, že budú mať v novom megakuríne prácu. Tta druhá sa zase obáva, že v celej dedine bude smrad.

Obyvatelia majú strach

"Tu budú dusičnany, znečistí sa pôda, znečistí sa voda, znečistí sa okolie," hovorí majiteľka nehnuteľnosti v Porúbke Zlatica Forgáčová. "Nárast hlodavcov, hmyzu. Veľké obavy máme zo znečistenia spodných vôd," hovorí člen petičného výboru Jozef Balaščík.

Slepačia farma Porúbčanov rozhádala na život a na smrť. Kým jedni hovoria o devastácii životného prostredia, ďalší si myslia, že rokmi schátrané budovy by sa aspoň dali do poriadku. "Je veľa ľudí nazlostených, lebo ten petičný spolok, čo chodil, veľa ľudí ocigánili s tým, že tu bude chodiť 40 kamiónov denne," tvrdí obyvateľ Porúbky Jozef Struňák.

"Boli tu ošípané, boli tu kravy a bolo to dobré. Nikomu to nesmrdelo, lebo každý mal z toho výhody," hovorí obyvateľka obce Porúbka. Na obecný úrad putovala petícia. Všetky orgány, ktoré sa k stavebnému konaniu mali vyjadriť mali, dali súhlasné stanoviská. "Stavebník splnil všetky zákonom stanovené podmienky pre vydanie stavebného povolenia a to mu bolo obcou Porúbka aj vydané," tvrdí starostka obce Porúbka Andrea Raková.

Investor projektu presunul

"Nevieme, čo s týmto priestorom bude ďalej. Či tu bude 200 tisíc nosníc, či tu bude kafiléria," hovorí člen petičného výboru. Keďže strašiakom je pre ľudí zápach, pýtali sme sa na jednej z najväčších fariem na Slovensku. V Žabokrekoch nad Nitrou majú nie 40 tisíc, ale pol milióna sliepok. "Nová technológia je tak vyspelá a moderná, že nedochádza k zvýšenej produkcii nežiaducich javov, ako je zápach, k tvorbe amoniaku," uviedol výrobný riaditeľ farmy v Žabokrekoch nad Nitrou Gabriel Bíro.

Konečný verdikt v dedine znepriatelenej na dva tábory nakoniec vyriekol investor. "Aj napriek tomu, že máme právoplatné stavebné povolenie a v tejto akcii by sme mohli pokračovať, vzhľadom na nevôľu občanov presúvame túto investíciu do regiónu Spiš," uviedol prokurista z roľníckeho družstva v Chlmci Peter Babjak.

Súvisiace články