Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spev Plácida Dominga terorizuje Štúrovčanov dlhé roky
Zdielať na

Spev Plácida Dominga terorizuje Štúrovčanov dlhé roky

ŠTÚROVO / Máte radi kapustnicu? Ako dlho by ste ju dokázali jesť, ak by vám ju núkali deň čo deň? Zrejme by ste na ňu v takom prípade už vôbec nemali chuť. A to platí aj o speve Placida Dominga na Kossuthovej ulici v Štúrove. Spevák je to dobrý, ale miestni obyvatelia ho už počuli viac ako miliónkrát. A túto situáciu označil istý psychológ už ako mučenie!

Denne je to 240 opakovaní

Zhruba 4-minútový úryvok, pravdepodobne z Verdiho Traviati v podaní známeho tenoristu Placida Dominga, za to naozaj nemôže. Na vine je kvalita, intenzita, spôsob a frekvencia. Od 6-tej ráno do 10-tej večer – na sekundu presne.

Ozýva sa už viac ako 5 000 dní. Výnimkou nie sú ani Vianoce. Za hodinu reproduktor vypľuje úryvok opery 15-krát. Denne to vychádza na 240 opakovaní, ročne ničil nervy susedom 87 600-krát.

"Je jednoznačne vidieť ten úmysel škodiť. Ťažké je si vôbec predstaviť, že by človek nič neurobil, takže obdivujem tých ľudí, že neurobili niečo, čo by bolo možno aj v rozpore so zákonom," myslí si psychológ Róbert Máthé.

Možno to považovať za mučenie

Na dlhodobé stresy, hoci aj nízkej intenzity, nie sme skrátka vybavení. Hlasná hudba či kvapkanie vody na hlavu sú spôsoby mučenia, ktoré používali aj tajné služby.

"Sú ľudia, ktorí na to reagujú psychosomaticky. Osobne som mal možnosť vyšetriť jedného pána, ktorý býva v tejto lokalite a ktorý dokonca dostal infarkt," dodáva Máthé.

"V takejto kvalite je to naozaj hudba, ktorá je postavená kompozične na úplne iné než na bežné počúvanie," myslí si hudobník František Petr. "Keď už je tá miera znášanlivosti prekročená, veľmi ľahko môže nastať agresívna reakcia," dodáva psychológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy