Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Útok na verejného činiteľa. Rádoví prokurátori ochranku nemajú
Zdielať na

Útok na verejného činiteľa. Rádoví prokurátori ochranku nemajú

BRATISLAVA / Fyzické útoky na štátnych žalobcov, teda prokurátorov sú na Slovensku výnimočné. Ak sa ale prokurátor, ktorý rieši závažné kauzy cíti v ohrození života, môže požiadať o ochranu. U nás pred desiatimi rokmi jeden z nich zažil, čo znamená mať 24 hodín denne pri sebe ozbrojených policajtov. Bol to Michal Serbin.

Policajnú ochranu mal Serbin

Vo svete už niektorí prokurátori pre svoje povolanie aj prišli o život. Práca prokurátora, ktorý napríklad žaluje na súdoch členov zločineckých bánd, zabijakov, sofistikovaných podvodníkov či iné nebezpečné osoby, môže byť nebezpečná. Zrejme najintenzívnejšiu policajnú ozbrojenú ochranu za posledných 10 rokov na Slovensku mal dnes už bývalý prokurátor Michal Serbin.

Vtedy podával okrem iného žalobu aj na vtedajšieho šéfa tajnej služby Ivana Lexu. Serbinov život v tých časoch pripomínal mafiánsky film či skôr reálny príbeh najvýznamnejšieho talianskeho prokurátora Giovanniho Falconeho.

Serbin žije, Falconeho najsilnejší muži talianskych rodín Cosa Nostry nechali zavraždiť v máji 1993. Na Slovensku má trvalú policajnú ochranu pridelenú len špeciálny prokurátor. Rádoví prokurátori takúto vymoženosť nemajú.

Útok na verejného činiteľa

Fyzické útoky na našich prokurátorov sú útokmi na verejných činiteľov. "V súvislosti s tým, že prokurátor je verejný činiteľ, tak sa posudzuje aj z hľadiska trestného útoku na verejného činiteľa. Vždy sa skúmajú všetky okolnosti, či ten samotný útok súvisel s výkonom funkcie jeho povolania," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.
kurilovská:

Špeciálneho prokurátora na Slovensku chránia ochrankári Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra. Ak sa radoví prokurátori dostanú do ohrozenia života, podľa zákona o prokurátoroch môžu dostať za istých okolností aj oni policajnú ochranu.

Vrah_manželia_Veľká Lehota

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy