Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vláda schválila Národnú stratégiu na ochranu detí pred násilím
Zdielať na

Vláda schválila Národnú stratégiu na ochranu detí pred násilím

BRATISLAVA / Na Slovensku budú kompetentné orgány konečne presne vedieť, ako majú postupovať pri ochrane detí pred násilím. Ide o deti, ktoré sú týrané, zneužívané ale aj zanedbávané. Vláda schválila Národnú stratégiu na ochranu detí pred násilím, ktorá by mala do systému ochrany detí vniesť poriadok. Práve pre zlyhanie viacerých štátnych inštitúcí má Slovensko aj smutný prípad na smrť utýranej Lucky.

Rezorty nespolupracovali

Keď v bratislavskom byte hrôzy našla polícia len náhodou mŕtve telíčko utýraného dievčatka, netrvalo dlho a na svetlo vyšiel zásadný problém, pred ktorým stálo reálne každé malé dieťa na Slovensku. Týrané, zanedbávané či zneužívané.

"Povedal by som, že išlo o zlyhanie viacerých inštitúcií," myslí si minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Konkrétne problém bol a je v tom, že zodpovedné štátne rezorty ministerstvo práce, vnútra, zdravotníctva či školstva, nespolupracovali spolu tak, aby sa prípad Lucka nestal.

Politika rezortov musí tvoriť sumár

Práve preto a pre prípady iných detí žijúcich stále, aj dnes v ohrození ich životov, vláda konečne schválila Národnú stratégiu na ochranu detí pred násilím. Práve preto, aby v ochrane detí nastal poriadok tak, aby sa prípady ako Lucka, zanedbanej Aničky, Sebastiána, Jarka a iných detí, už nestávali.      

"Aby každá tá politika jednotlivých rezortov tvorila istý spoločný sumár, ktorý by zabezpečil, aby sa nestal podobný prípad ako som spomínal. Ja by som bol nerád, aby sa zodpovední funkcionári jednotlivých rezortov potom hľadali ako dôvody, ako zdôvodniť problém, ktorý vznikol," informuje ďalej Richter.

Špeciálne pracovisko

Do konca januára vznikne špeciálne pracovisko, ktoré bude okrem iného koordinovať činnosti zúčastnených ministerstiev v prípadoch riešenia násilia na deťoch. Minister vnútra Kaliňák už dnes hovoril o tom, čo schválená stratégia znamená pre políciu. "Najťažšie je pre nás určiť hranicu zasahovania do súkromia," povedal Kaliňák.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy