Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lucka (†5) sa dočká spravodlivosti! Hrotákovcom hrozí doživotie
Zdielať na

Lucka (†5) sa dočká spravodlivosti! Hrotákovcom hrozí doživotie

BRATISLAVA / V kauze utýranej Lucky Luknárovej, po takmer roku a pol od prevalenia kauzy, konečne nastal dlho očakávaný posun. Vyšetrovanie totiž už čoskoro končí s tým, že pôjde pred súd. Stane sa tak po nedávnom šokujúcom zvrate, keď skutok manželov Hrotákovcov prokuratúra prekvalifikovala vyšetrovatelia až na vraždu.

Spravodlivosť je na dosah

Okrem tejto zmeny, došlo aj k ďalšej. Spis od tohto prípadu má totiž od 30. októbra už trnavská prokuratúra. A tá koná celkom rýchlo. Po takmer dva a pol mesiaci chce prípravné konanie ukončiť s návrhom na obžalobu.

"Predpoklad je, že by táto vec mala byť ukončená v mesiaci február 2014," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna. To znamená, že sa tak môže stať už o 17 dní. Okrem toho zatiaľ je viac ako isté, že mama dievčatka Alexandra a jej otčim Juraj sa budú za svoj čin zodpovedať pred súdom.

Otrasný čin

Poslednú ranu dal dievčatku práve Juraj Hroták a to v čase, keď bezbranná Lucka sedela na nočníku. Tomu ale predchádzala dlhodobá tyrania. Plánom prokuratúry je preto jednoznačne obžaloba z vraždy. "Táto kvalifikácia je zatiaľ ústálená," dodal Huna.

Prípad sa tak úplne vyvíja v neprospech obvinených. "Nikto asi nie je potešený takouto kvalifikáciou. Takže preto hovorím, nechajme ako rozhodne súd," povedal obhajca A. Hrotákovej.

Ten má po preskúmaní spisu dve možnosti. Obžalobu buď prijme alebo nie. "Môže sa stať aj tá skutočnosť, že bude celá vec vrátená do prípravného konania," upozorňuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Byt hrôzy

Podľa našich informácií, je ale s dôkazmi prokuratúra na tom dobre. Nádej na nízky trest dávala obvinenému Hrotákovi dohoda o vine a treste. Tú ale stopla Generálna prokuratúra. Šanca na ňu ešte vznikne na súdnom predbežnom prejednávaní obžaloby. "Táto možnosť je ešte aj na začiatku prvého hlavného pojednávania," dodal Mojmír Huna.

Ak k nej nedôjde, potom už definitívne táto možnosť padne. Treba pripomenúť, že telíčko obete Hrotákovci 3 roky skrývali pri sebe, v byte hrôzy v Bratislavskom Ružinove a spokojne na ňu ďalej poberali dávky. Celý čas nechýbala ani úradníkom.

25 rokov alebo doživotie

Ak vo veci padne obžaloba s vraždy, Hrotákovcom bude hroziť vysoký trest, namiesto pôvodných 15 až 25 rokov alebo doživotie. Okrem toho Jurajovi Hrotákovi končí lehota väzby pre prípravné konanie a bude len na sudcovi, či sa dostane na slobodu alebo nie.

Potom totiž začne plynúť lehota väzby pre súdne konanie. "Záleží na tom sudcovi, ktorý to bude prehodnocovať. Môže rozhodnúť aj tak, že osoba má byť prepustená na slobodu," dodala Kurilovská. V hre je ale aj presný opak.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy