Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Lyžiarske strediská bojujú proti alkoholu, zo svahu vás môžu vyhodiť
Zdielať na

Lyžiarske strediská bojujú proti alkoholu, zo svahu vás môžu vyhodiť

BRATISLAVA/VYSOKÉ TATRY / Postavili by ste sa opití na lyže? Jeden čaj s rumom "na zahriatie" nemusí byť zlý, ale ak to s tým zahrievaním preženiete, môže to byť nebezpečné. Proti takýmto lyžiarom sa rozhodli bojovať lyžiarske strediská.

Alkohol priťažujúca okolnosť

V každom, lyžiarskom stredisku nájdete bufet, v ktorom sa podávajú alkoholické nápoje. "Tak jeden na zahriatie áno," hovorí česká lyžiarka. "Pri nehode alebo úraze na svahu je to priťažujúca okolnosť," hovorí riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Ani v najlukratívnejších zimných destináciách nie je panák na zahriatie zákonom zakázaný, ale voľnú zábavu na lyžiach prísne kontrolujú. Takmer v každom zimnom stredisku v zahraničí narazíte na akúsi lyžiarsku políciu, ktorá mieru zahrievania skontroluje.

Ak ste vypili viac rumu ako čaju, na zjazdovku vás už nepustia a niekde dokonca majú právo odobrať vám skipass na celý zvyšok dňa. "Stretla som dve dámy a bola som úplne rozčarovaná. Mali prilby na hlavách, lyžiarky na nohách a ledva na tých nohách stáli. Pooblievali sa studenou vodou, zrejme aby pretriezveli, a išli znova na svah," hovorí lyžiarka Marta.

Najviac chutí Rusom a Poliakom

Najviac u nás chutí práve zahraničným turistom. Napríklad niektorým Rusom je pol deci veľmi blízke, niektorí Poliaci zas dobiehajú to, čo im doma legislatíva zakázala. "Tam tento zákaz platí a je aj políciou kontrolovaný," hovorí Susko.

O obmedzení voľnej zábavy sa dlhodobo hovorí aj na Slovensku. Po prvýkrát ho ministerstvo vnútra spomínalo už v roku 2011. Dnes však stále platí iba to, že na diskusia je stále otvorená. "Lyžiar sa v súčasnosti musí správať tak, aby neohrozoval život, zdravie a majetok ostatných...Pokiaľ sa tak nespráva, môže byť prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska vykázaný zo svahu ," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Na lanovku sa už nedostanú

"Riešime opitých lyžiarov tak, že im zabránime vo vstupe na lanovky. Neohrozujú tak seba ani ostatných lyžiarov," uviedol manažér lyžiarskeho strediska Juraj Chovaňák. "Stáva sa to párkrát za týždeň, ale nie je to častý jav," dodal Chovaňák.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportérka Maja Pavlíková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články