Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ak vyhrá Fico, zo Slovenska bude druhé Bielorusko, myslí si Čarnogurský
Zdielať na

Ak vyhrá Fico, zo Slovenska bude druhé Bielorusko, myslí si Čarnogurský

BRATISLAVA / Kandidát na prezidenta Robert Fico na tlačovke v sobotu uisťoval, že nemieni meniť kompetencie prezidenta v žiadnom prípade. Reagoval tak na hlasy svojich protivníkov. Silným prezidentom so silnou autoritou vraj môže byť aj pri súčasných právomociach, ktoré doterajší prezidenti málo využívali. Že je to možné, dokazuje aj český prezident Zeman, ktorý narobil vietor už pri menovaní vlády.

Kompetencie prezidenta

Podľa Roberta Fica sú kompetencie prezidenta SR dostatočné a ak vo voľbách uspeje, nebude ich posilňovať. "Nikdy sa nepokúsime o posilňovanie právomoci prezidenta. Tieto právomoci sú absolútne dostatočné," tvrdí kandidát na prezidenta Robert Fico.

Údajne takto reaguje na hlasy, ktoré v poslednom čase tvrdili opak. "SME asi pred trištvrte rokom hovoril o potrebe posilnenia prezidentských právomocí," pripomína politický analytik Ján Baránek.

Politický líder

"Nie je tu žiadny záujem akýmkoľvek spôsobom zasahovať do súčasného postavenia prezidenta Slovenskej republiky," vyhlásil predseda vlády Fico.

Slovensko vraj teraz potrebuje prezidenta ako silného politického lídra smerom do zahraničia i dnu, ktorý bude viac spolupracovať s vládou, v oblasti obrany i s parlamentom pri tvorbe zákonov. "My potrebujeme prezidenta so silnou prirodzenou autoritou," nechal sa počuť Fico.

Silnejší ako sa zdá

So súčasnými kompetenciami môže oveľa výraznejšie vplývať na politiku ako doterajší prezidenti aj podľa mienky politických analytikov. "Prezident na Slovensku má silnejšie kompetencie a postavenie, ako sa to zvyklo prezentovať," upozorňuje Baránek.

Využívali teda viac-menej len v nevyhnutnom minime. Podobný rozsah kompetencií má napríklad aj väčšina prezidentov okolitých štátov. "Týka sa to najmä Maďarska, Rakúska a Nemecka. Iná situácia je v Poľsku a na Ukrajine," upresnil analytik.

Prezident v Česku

A napríklad v Česku má prezident právomoci o niečo menšie, než slovenský, no navonok sa to ani nezdá. Prezident Zeman ich evidentne
využíva maximálne. "Prezident Zeman dosť aktívne zasahuje do politiky, aj do vzniku novej vlády," dodal Baránek.

Podobne aj na Slovensku môže ktorýkoľvek prezident využiť možnosti, ktoré mu poskytujú súčasné kompetencie. Iná vec je, že doteraz ich žiaden naplno nevyužíval tak ako napríklad český prezident Zeman.

Reakcie politikov

Ján Čarnogurský v utorok povedal, že Fico už zadal svojim poradcom a právnym expertom, aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení posilniť prezidentské kompetencie a právomoci tak, aby sa bez jeho účasti v tomto štáte nepohol ani lístok. "Fico nepotrebuje na to, aby ovládol štát, ústavnú väčšinu,“ povedal s tým, že Fico pracuje s teóriou, aby prezident mohol napríklad menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov. Dnes má Fico v rukách zákonodarnú a vládnu moc, takto by podľa Čarnogurského získal vplyv aj na súdnu moc.

Podľa neho prostredníctvom vykonávacích predpisov a jednoduchých zákonov, na ktoré nepotrebuje ústavnú väčšinu, plánuje nastaviť kompetencie hlavy štátu tak, aby z tejto pozície mohol prakticky zastaviť politický život na Slovensku. "Slovensku hrozí, že sa stane druhým Bieloruskom, ak Fico vyhrá voľby. Situáciu vnímam ako vážnu hrozbu pre demokratický systém,“ uviedol.

Prečítajte si reakcie slovenských politikov na kandidatúru Roberta Fica TU.

Prezidentskí kandidáti

O post hlavy štátu sa chce v marcových prezidentských voľbách uchádzať 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Pozrite si zoznam kandidátov. Prezidentské voľby budú stáť približne 10,78 milióna eur.

Rekordný počet kandidátov

Do štvrtkovej polnoci podali návrh na svoju kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky nasledujúci kandidáti:

Peter Osuský, Rober Fico, Pavol Hrušovský, Jozef Behýľ, Andrej Kiska, Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, Radoslav Procházka, Gyula Bárdos, Viliam Fischer, Milan Melník, Jozef Šimko, Ján Jurišta, Helena Mezenská a Stanislav Martinčko. Viac TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy