Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nechcete prísť o rodinné prídavky? Od 1. februára hláste polohu detí
Zdielať na

Nechcete prísť o rodinné prídavky? Od 1. februára hláste polohu detí

BRATISLAVA / Rodičia detí od troch do šiestich rokov, zoberte si do ruky papier a pero. Ak nechcete prísť o rodinné prídavky, tak si robte aj poznámky. Od prvého februára musíte totiž úradom hlásiť polohu svojich detí.

Len ak ide o nezaopatrené dieťa

Oprávnená osoba je povinná po dovŕšení troch rokov veku nezaopatreného dieťaťa oznámiť platiteľovi písomne alebo elektronickými prostriedkami, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o toto dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky.

"Raz to môže byť jedna babka, druhá, tetky, kamarátka zo škôlky...To má každý deň ísť hlásiť kde a s kým je?" píše sa v diskusii na internete. Ešte raz. Ak vaše dieťa v 3 až 6 rokoch nenavštevuje materskú školu a vy chodíte do práce, tak musíte úradom nahlásiť s kým a kde bude. V opačnom prípade...

Chcú zabrániť týraniu

"Je možné pozastaviť dávky," informuje hovorca ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Rodičia môžu túto povinnosť urobiť osobne na miestnom úrade práce, alebo e-mailom, či listom. Ak nemáte elektronický podpis, tak len poštou. Taký list by mal obsahovať toto.

"Kto, koľkoročné dieťa a u koho sa bude nachádzať," hovorí Stuška. Rodičia tak budú povinní urobiť vždy, keď sa situácia zmení. Ak máte doma aj dieťa mladšie ako tri roky, o ktoré sa staráte, tak táto povinnosť sa na vás nevzťahuje. Dôvodom tejto novely je fakt, že úrady nemajú žiadne vedomosti o deťoch v tomto veku. Chcú tak zabrániť prípadom týrania.

Ak si túto povinnosť nesplníte, môže sa stať, že jedného dňa zaklopú na vaše dvere úradníci. Tí budú zisťovať, kde je vaše dieťa. "Absencia týchto informácií môže viesť k zvýšenému záujmu kompetentných," tvrdí Stuška. VIAC TU. 

ISIFA

Súvisiace články