Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Idete do Tatier? Hrozia vám pokuty
Zdielať na

Idete do Tatier? Hrozia vám pokuty

VYSOKÉ TATRY / Aj keď je vonku na prvý pohľad príjemné počasie, na túru sa v našich Tatrách môžete vybrať len veľmi ťažko. Dokonca vám za to hrozí pokuta. To však neplatí v susednom Poľsku. Tam sú totiž tatranské chodníky otvorené celoročne a to aj pre slovenských turistov.

Uzavreté slovenské Tatry

Čerstvý vzduch a teplé lúče slnka. Tak po tomto túži nejeden turista, ktorý sa vyberie do Tatier. Mnohí ale na túru smerujú práve do tých poľských. Dôvod je jednoduchý. "Na slovenskej strane Tatier, teda v TANAPe platia sezónne uzávery od 1. novembra do 15. júna," upresnil Marián Šturcel z TANAPu.

"V poľskom Tatranskom národnom nezamykáme na zimu turistické chodníky," ozrejmil situáciu na poľskej strane Tatier Pawel Skawinski. Ak sa vyberiete na túru do Poľských Tatier môžete sa pohybovať takmer kdekoľvek. Aj tu sa nájdu ale po nedávnej víchrici určité obmedzenia.

Uzavreté chodníky

"V celých Tatrách sú chodníky otvorené. Na časti z nich sa ale ešte nachádzajú popadané stromy a preto tieto chodníky zavrel národný park," upozorňuje Piotr Bednarz z poľskej horskej služby.

Ide približne o 7 turistických chodníkov a to najmä v Chocholovskej a Kosčieliskej doline, ktoré zasiahla víchrica najviac. Ak sa ale vyberiete napríklad na Morské oko, tam je cesta bezproblémová. Treba si ale dávať pozor na zľadovatený sneh.  "Vo vyšších polohách je už sneh. Ak idete na túru nad úroveň tatranských chát, mali by ste mať so sebou mačky, čakan a zodpovedajúce oblečenie," radí záchranár Piotr Bednarz.

Na Slovensku pokuty

Na Slovensku je to ale o niečo zložitejšie. Ak vás v čase sezónnej uzávery prichytia na niektorej z uzavretých turistických trás, čaká na vás pravdepodobne pokuta. "Riešenie takéhoto priestupku je od zabránenia pokračovania v takomto pochode, až po blokovú pokutu do výšky 66 eur," dodal Marián Šturcel.

Aj napriek tomu existujú aj na Slovensku turistické trasy, po ktorých sa pohybovať môžete. Musíte si ale naštudovať ich zoznam. "Zoznam sezónnych uzáver, je jedna z príloh návštevného poriadku," upresnil Šturcel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy