Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opitý alebo ospalý vodič. To isté, tvrdia lekári
Zdielať na

Opitý alebo ospalý vodič. To isté, tvrdia lekári

BRATISLAVA / Viete, aký je rozdiel medzi unaveným a opitým vodičom? Podľa lekárov len v tom, že unavený vodič nenafúka. Inak žiadny. V oboch prípadoch ste veľké nebezpečenstvo na ceste. Pre seba i pre ostatných vodičov.

Aj padnutie hlavy môže znamenať smrť

17. december, vodič autobusu neďaleko Galanty v plnej rýchlosti vrazil do stojaceho mikrobusu. Jeden mŕtvy, desať zranených. VIAC TU. Toto je len jeden z posledných prípadov, ktoré boli uzavreté s tým, že najpravdepodobnejšou príčinou nešťastia bol mikrospánok vodiča.

Najzákernejší je v tom, že prísť môže bez akýchkoľvek varovných signálov. "Keď idem v aute 100 km/h tak tú chvíľu, kým mi padne hlava a než by som sa prebral a už môžem prejsť 10 - 20 metrov, čiže to je dostatočná vzdialenosť na to, aby som vrazil do stromu, do protiidúceho auta," vysvetľuje záchranár MUDr. Viliam Dobiáš.

Neprodukuje stresové hormóny

Mikrospánok je inými slovami stav, keď telo prestáva produkovať stresové hormóny, ktoré nás udržujú v bdelosti. Vtedy môžete cítiť útlm, začať zívať alebo zhypnotizovane hľadieť do diaľky či vidieť rozmazane. Tieto hodiny sú počas dňa na únavu najrizikovejšie.

Zaujímavosťou je, že telo je po približne 16-tich hodinách aktívnej práce v takom stave, ako keby ste vypili dve veľké pivá. No a sadnite si potom takto za volant...

Žuvačka, energetický nápoj...

"Naháňate sa, lietate a v tej chvíli keď sadnete za ten volant si poviete, ok, už je všetko za mnou, začína ten stres z vás opadávať, tá prerušovaná biela čiara vás upokojuje, upokojuje, upokojuje," opisuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Prebrať vás aspoň na chvíľu môže, ak si v aute vyvetráte, dáte si žuvačku alebo energetický nápoj. Ale pozor! "Odstránia pocit únavy, ale spomalené reflexy ostávajú, čiže vlastne človek má falošne pocit, že som bdelý, ale keby sa merali jeho reakcie, tak to má minimálny vplyv," tvrdí doktor.

Lekári sa definitívne zhodli na tom, že ak cítite únavu, určite si pospite aj keď len na pár minút. Jediným riešením je totiž zregenerovať mozgové bunky.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy