Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vláda si dala novoročné predsavzatie, budeme menej chudobní!
Zdielať na

Vláda si dala novoročné predsavzatie, budeme menej chudobní!

BRATISLAVA / Zdá sa, že aj naša vláda si dáva odvážne novoročné predsavzatia. Tento rok vraj budeme o čosi menej chudobní ako v roku 2013. Aspoň tak to sľubuje ministerstvo financií. Naše platy by mali rásť rýchlejšie ako ceny, no a nezamestnanosť by naopak, mala klesať. Ale stále tam počuť to slovíčko mali. Premiéra Fica však trápia aj iné obavy.

O 670 miliónov viac

Na Silvestra sme boli menej zadlžení ako v roku 2012. Štát sa pochlapil pri výbere daní – vybral o 670 miliónov viac ako vlani, pochytal viacerých podvodníkov, no ušetril aj na eurofondoch – menej z nich čerpal a tým pádom mal aj nižšiu spoluúčasť.

"Dnes môžem povedať, že sme namiesto 3 miliárd vyprodukovali deficit vo výške 2 miliárd, teda ušetríme jednu miliardu," povedal minister financií Peter Kažimír.

Peniaze v peňaženkách nenájdeme

Teoreticky by tak mal dlh každého Slováka klesnúť o 200 eur. Samozrejme, tieto peniaze v peňaženkách nenájdeme, no štát si bude požičiavať za výhodnejších podmienok. "Treba pozitívne hodnotiť, že sa podarilo zvýšiť výber DPH, je to dobrý krok a uvidíme, či bude pokračovať," myslí si analytik Martin Barto.

Na druhej strane sa podľa analytika dá ešte sekať na mnohých ďalších miestach -  pri verejnom obstarávaní, v zdravotníctve aj štátnej správe. Otázne je naopak šetrenie na eurofondoch. "To nižšie čerpanie eurofondov má síce pozitívny účinok na deficit, ale negatívny účinok na to, čo sa vybuduje," myslí si Barto.

Viac zarobíme

"Štát vôbec nešetril na sebe, ale na ľuďoch. Zobral aktívnym ľuďom, živnostníkom, podnikateľom. Pokračovalo sa zvyšovanie daní, zadlženie krajiny," myslí si poslanec Ivan Štefanec.

Vláda je ale spokojná. Nezamestnanosť vraj v tomto roku klesne, viac zarobíme a deficit tiež príjemne prekvapí. "Sme bezpečne pod 3 % ako výsledok hospodárenia štátu," dodáva Kažimír.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy