Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kto nahradí Fica v čele strany špekulovať nebudeme, odkazujú Smeráci
Zdielať na

Kto nahradí Fica v čele strany špekulovať nebudeme, odkazujú Smeráci

BRATISLAVA / Ak by Robert Fico vyhral prezidentské voľby, automaticky by musel opustiť kreslo predsedu vlády. Podľa slovenskej Ústavy totiž nie je možné, aby jedna osoba súbežne vykonávala obe funkcie. Kľúčová otázka potom znie - koho Smer navrhne za nového premiéra? Poslanci najsilnejšej strany o tom zatiaľ hovoriť nechcú. Vraj by išlo len o špekulácie.

Vzdá sa predsedníctva v strane

Robert Fico sa v prípade úspechu v prezidentských voľbách vzdá predsedníctva strany Smer-SD. Premiér to povedal v štvrtkovej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

"Prezident SR nemôže byť predsedom politickej strany," povedal premiér a prezidentský kandidát Fico a vzápätí potvrdil, že v prípade úspechu sa predsedníctva v strane Smer-SD vzdá. Prezident sa podľa Fica musí vzdať aj straníckej politiky.

Špekulácie o tom, kto ho nahradí ...

Nechcel povedať, kto by ho nahradil na pozícii predsedu vlády. Dodal však, že si nevie predstaviť, a bolo by mu to veľmi ľúto, keby parlament opustil jeho predseda Pavol Paška, pretože "v ňom robí nenahraditeľnú robotu". Fico hovorí, že strana je dostatočne skúsená na to, aby spravila nejakú mladícku nerozvážnosť. VIAC TU. 

"Muselo by prísť k demisii vlády, objavia sa ďalšie špekulácie. Akým spôsobom tá vláda bude kreovaná, ale ja si myslím, že toto všetko teraz nie je na mieste. Keď k tomu príde, či už takým alebo onakým spôsobom, a keď príde k demisii vlády, tak určite tá vláda bude pokračovať spôsobom, ktorým pokračuje teraz. myslím, že to smerovanie vlády sa absolútne nezmení," uviedol poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek.

"Je to rozhodnutie, ktoré určite bude na program dňa vtedy, keď to obdobie príde. teraz nás čakajú v prvom rade prezidentské voľby, kampaň pred nimi. A ja si myslím, že by sme nemali predbiehať a počkať, ako sa kampaň vyvinie," uviedol poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD).

Predsedníctvo Fica schválilo jednohlasne

Predseda strany Smer-SD Robert Fico oznámil svoju kandidatúru 18. decembra. Povinnosťou vládnej väčšiny je podľa neho postaviť kandidáta na prezidenta SR a garantovať politickú stabilitu v krajine, preto sa rozhodol kandidovať na prezidenta SR. Ako povedal v stredu v prejave v Historickej budove Slovenskej národnej rady, kde oznámil prezidentskú kandidatúru, predsedníctvo Smeru-SD jeho kandidatúru schválilo jednomyseľne.

"Rozhodnutie prijímam s plnou úctou a rešpektom k funkcii hlavy štátu. Ako človek, ktorý je šiesty rok v prvej politickej línii, chápem politickú zodpovednosť,“ povedal. Účasť v prezidentských voľbách neberie ako dobrodružstvo, zutekanie, pokus o zavŕšenie politickej kariéry alebo snahu za každú cenu robiť zle. VIAC TU. 

Paška vyhlásil dátum volieb

Prvé kolo budúcoročných prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Voľby vyhlásil predseda národnej rady Pavol Paška. Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta voľbu vyhlasuje predseda parlamentu najneskôr 55 dní pred dňom jej konania. INFORMÁCIE TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy