Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kapela, knihy, rybičky... Naši väzni sa určite nenudia
Zdielať na

Kapela, knihy, rybičky... Naši väzni sa určite nenudia

ILAVA / Za múrmi ilavskej väznice si v súčasnosti odpykáva svoj trest viac ako 600 odsúdených. Každý vie, že je to najprísnejšie strážený ústav pre nebezpečných zločincov. Ale iba málokto tuší, ako tam trávia svoj voľný čas. Mnohí z nich navštevujú napríklad krúžky...

K dispozícii majú veľa krúžkov

"Chodíme hrávať pondelok, stredu, piatok. Všeličo hráme, aspoň sa odreagujeme," tvrdí odsúdený. Väzni si totiž založili kapelu. K dispozícii majú nástroje a pokiaľ majú chuť, môžu hrať.

Odsúdení v ilavskej väznici nemusia len nečinne sedieť. Na zabitie nudy si môžu vybrať viacero záujmových krúžkov. "Hudobný krúžok, výtvarný krúžok, rezbársky, krajčírsky, chovateľský...," vymenováva zástupca vedúceho výkonu trestu mjr. Mgr. Alexander Balucha.

Požičiavajú si odbornú literatúru

"Sú tu rybičky, vtáky, z kože robíme veci, z dreva, tak sa tu zabávame," pokračuje odsúdený. Najnavštevovanejším miestom je knižnica. Odsúdení tu majú k dispozícii viac ako 9 000 kníh.

"Pravidelne každé tri týždne si chodia po sektoroch požičiavať knihy, je tu počítačový krúžok, môžu študovať trestný zákon, všetko čo potrebujú, aby si riešili svoje problémy," dodáva väzeň.

Tunajší knihovník, ktorý si tu odpykáva osemročný trest za podvod nám prezradil aj to, aké knihy väzni najčastejšie čítajú. "Väčšinou odsúdených zaujíma odborná literatúra. By ste si mysleli, že detektívky, ale skôr odborná literatúra," prezrádza odsúdený.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy