Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Osadníci sa tešia z novej školy, je postavená z kontajnerov
Zdielať na

Osadníci sa tešia z novej školy, je postavená z kontajnerov

POPRAD / Škola, ktorú pod Tatrami poskladali za niekoľko týždňov, má taký úspech, že sa podľa nej budú stavať ďalšie po celom Slovensku. Od tradičnej murovanej stavby ju pritom rozoznáte iba ťažko. Samotná riaditeľka bola zo zariadeného interiéru taká nadšená, že chce ďalšiu takúto školu.

Zborovňa, chodba, kúrenie

"Keď vojdete do budovy, je to presne taká istá škola ako murovaná," myslí si riaditeľka Valéria Gärtnerová. Zvonku je síce vidieť, že je zložená z niekoľkých kontajnerov, ale vo vnútri vyzerá naozaj ako murovaná a je plnohodnotnou základnou školou.

Sú tu toalety, ústredné plynové kúrenie, zborovňa, chodba, v každej triede tabuľa, lavice a umývadlo. "Ja som padla na zadok už vtedy, keď priviezli prvý kontajner, som si to nevedela predstaviť ako to vlastne bude," pokračuje Gärtnerová.

200 tisíc eur

Riaditeľka bola taká nadšená, že už plánuje výstavbu ďalšej školy, predpokladá, že o dva roky bude kapacita tejto novej naplnená. Pod Tatrami budú zrejme najbližšie roky takéto nafukovacie školy akýmsi hitom, hlavne kvôli peniazom.

"Bežne by to bolo milión a pol eur a my sme to postavili za 200 tisíc eur," informuje Ján Ferenčák, prednosta OÚ v Kežmarku. Deti a ich učitelia fungujú v tejto kontajnerovej škole od pondelka.

Otázkou ale je, ako dlho to takto veľkolepo bude vyzerať. Riaditeľka dokonca urobila deťom a ich rodičom školenie. Tam im vysvetlila, čo sa bude diať ak sa ich ratolesti rozhodnú školu rozoberať a ničiť.

Téme sa venuje reportérka Maja Pavlíková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy