Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Desivá pravda o našich deťoch, pijú už aj 10-roční!
Zdielať na

Desivá pravda o našich deťoch, pijú už aj 10-roční!

BRATISLAVA / Spotreba alkoholu na Slovenku klesá. Napriek tomu stále dosť ľudí bojuje so závislosťou od alkoholu. Odborníci z centier pre liečbu závislosti sa snažia poradiť tým, ktorí chcú nájsť pomoc a nejde len o dospelých. Rizikovou skupinou sú najmä mladí do 14 rokov, ktorí stále častejšie pozerajú na dno pohárika.

Najrizikovejšou skupinou sú deti

Spotreba alkoholu na Slovensku za posledné roky síce klesla, no rizikovou skupinou sú naďalej najmä deti. "Vo veku od 10 do 14 rokov to má úplne iný charakter, by som povedala stupňujúci sa," hovorí riaditeľka resocializačného strediska Jana Žemličková. 

Na Slovensku platí zákon o zákaze predaja a podávania alkoholu neplnoletým, tí si však vždy vedia nájsť cestičku. Rôzne policajné razie v baroch a krčmách už neraz odhalili opitých tínedžerov a nezodpovedný personál. Prvým impulzom pre rodičov je zmena záujmov ich dieťaťa.

"Dieťa závislé na alkohole začne byť menej aktívne, začne zaostávať vo veciach, kde nezaostávalo, správa sa inak, inak komunikuje s rodičmi," hovorí primár liečebného sanatória Ivan Novotný.

Keďže ide o deti v puberte, všetky tieto zmeny zvyknú rodičia pripisovať práve obdobiu dospievania. Práve preto podľa odborníkov u nich závislosť odhalia až veľmi neskoro. "Je také pravidlo, ktoré radi hovoríme, že dieťa je 2 roky závislé, kým to rodič zbadá," dodáva Novotný.

Oslovte najskôr učiteľa

Odborníci radia, aby ste v prípade podozrenia, že vaše dieťa siaha po poháriku, najskôr oslovili učiteľa v škole, či si aj on všimol zmeny v jeho správaní. V prípade potvrdenia vašich pochybností vám ďalší postup poradia v centrách na liečbu závislostí. Aj abstinujúci nám totiž potvrdili, že dôležitá je komunikácia v rodine.

"Nepresadzovať svoje vlastné záujmy voči deťom, nedostávať ich v mladosti do tlaku, aby si potrebovali potom katarzným spôsobom niečo riešiť v neskoršom veku," hovorí vyliečený abstinujúci Martin Vallihora.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy