Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jahnátkové 2x a dosť. Za pokazený jogurt pokuta 5 miliónov
Zdielať na

Jahnátkové 2x a dosť. Za pokazený jogurt pokuta 5 miliónov

BRATISLAVA / Obrovské sankcie za predávanie jogurtov, masla, či iných potravín ministerstvo pôdohospodárstva zjemňuje. Ak by sa totiž predajcovi stalo, že dva krát bude mať na pulte jogurt po záruke, mohol by dostať pokutu až 5 miliónov €! Zväz obchodu a cestovného ruchu však varuje, že aj napriek tomu ide o totálne likvidačné sankcie, ktoré nemajú vo svete obdobu.

Pokuta 5 000 000 €

Pokiaľ by bol čo i len jeden z jogurtov na pultoch v obchodoch pokazený, predajca by za to mohol dostať pokutu od 1 000 do 500 000 €. Ak by sa mu to ale stalo druhýkrát, pokuta by sa mohla vyšplhať až na 5 miliónov. Ministerstvo pôdohospodárstva sankcie zjemňuje. "Zdalo sa nám to také dosť tvrdé," hovorí šéf rezortu. Ľubomír Jahnátek.

A tak k dvom sankciám pribudne tretia. Tá má byť akýmsi medzikrokom medzi prvou pokutou a následnou absolútnou pálkou 5 miliónov eur. Jahnátkove dva krát a dosť sa však nepáči ani zväzu obchodu. "Jeden až 5 miliónov eur za dva jogurty po dobe minimálnej trvanlivosti, ktorý sa v okolitých krajinách ešte dokonca môže predávať je obrovský nezmysel," hovorí Pavol Konštiak zo ZOaCR.

Tlak na Jahnátka

Minister pôdohospodárstva však hovorí, že tlaku obchodníkov nemieni ustúpiť a za vysokými sankciami si stojí. "Ten tlak vyústil do toho, že som bol mesiac na prvých stránkach v médiách. Ale to nie je dôvod, že sme ustúpili tomuto tlaku," tvrdí Jahnátek.

Do 1. apríla mohli predajcovia dostať pokutu napríklad za jogurt po záruke od sto, do 50 tisíc eur. Podľa zväzu obchodu sú však aj naďalej Jahnátkove vysoké sankcie pre každú domácu aj zahraničnú sieť likvidačné a ľudia by tak zbytočne mohli prísť o prácu. "Nikdy za toto pochybenie ľudského faktora nebola daná pokuta 50 tisíc eur. Prečo sme ju zrazu zdvihli na 5 miliónov?" pýta sa Konštiak.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy