Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zmena! Taxíky budú jazdiť v pruhu pre autobusy
Zdielať na

Zmena! Taxíky budú jazdiť v pruhu pre autobusy

BRATISLAVA / Všetci by sme sa chceli voziť v novučičkých taxíkoch za minimálne ceny. Taxikári by si zase chceli svojou prácou slušne zarábať na živobytie. Môžu sa vôbec stretnúť predstavy cestujúcich a taxikárov? Uvidíme, či nový zákon o cestnej premávke prinesie takéto zblíženie, každopádne od konca novembra by mali vstúpiť do platnosti zmeny, ktoré sa budú týkať oboch skupín.

Zníženie počtu súkromných áut

Poslanci NR schválili zákon o cestnej premávke, aj spolu s dvoma zmenami, ktoré navrhli poslanci. Podľa návrhu Juraja Drobu budú môcť vo vyhradených dopravných pruhoch pre autobusy či trolejbusy, jazdiť aj riadne označené vozidlá taxi služieb.

To všetko je v rámci koncepcie, podľa ktorej sú taxíky súčasťou mestskej hromadnej dopravy a ich častejšie používanie by mohlo znížiť počet súkromných áut. A teda aj zápch na našich uliciach.

Maximálne 8 rokov

Druhou poslaneckou zmenou, ktorú poslanci schválili, bol návrh poslanca Borisa Suska, a ten takpovediac na poslednú chvíľu zmenil požiadavky týkajúce sa stavu a veku vozidiel, ktoré sú vhodné na používanie ako taxíky.

To znamená, ak chce niekto získať koncesiu na svoje vozidlo a používať ho ako taxík, toto vozidlo nesmie byť staršie ako 8 rokov. Na druhej strane ale počet kilometrov nebude vôbec obmedzený. Nie všetci taxikári sú s touto zmenou uzrozumení, ale zákon vstúpi do platnosti už koncom novembra.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy