Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Slovensko vybuduje protipovodňový systém. Za viac ako miliardu
Zdielať na

Slovensko vybuduje protipovodňový systém. Za viac ako miliardu

BRATISLAVA / Každoročné záplavy ohrozujú nielen majetok, ale aj životy tisícok Slovákov. A hoci máme tohtoročné obdobie povodní už hádam za sebou, na tento problém nemožno zabúdať. Treba byť pripravený na to, že veľká voda sa môže budúci rok objaviť znova. Ministerstvo životného prostredia predstavilo plán opatrení do roku 2020. Ten bude stáť viac ako 1 miliardu.

Bratislava nie je jediná riziková

V povodí Dunaja je treba zrekonštruovať povodňové múry v Komárne, kde ešte tohto roku bránili veľkej vode namáhavým vrecovaním. Protipovodňová zábrana na nábreží dokáže zachytiť tisícročnú vodu.

Na tom, ako ochrániť Bratislavu pred veľkou vodou sa musí dohodnúť ministerstvo životného prostredia a pamiatkári. Bratislava však nie je jediným mestom, kde je riziko záplav. Na Slovensku je podobných lokalít 559.

Sú rozdelené do štyroch oblastí pri rieke Dunaj, Váh, Hron a Hornád s Bodrogom. "Sa tam jedná o niekoľko desať- až sto-násobné prekročenie tých priemerných tokov, ktoré v tých miestach, potôčikoch či riečkach sú ," uviedol minister životného prostredia Peter Žiga.

Mobilné protipovodňové steny, ktoré sa osvedčili v Bratislave sa ale nedajú použiť všade. Preto bude treba zvoliť aj iné opatrenia. "Dunaj je špecifická rieka, preteká niekoľkými štátmi a to, že bude Dunaj vysoký sme vedeli od našich rakúskych a nemeckých kolegov niekoľko dní dopredu," dodáva Žiga

Protipovodňový systém za viac ako miliardu

Podľa ministra je prevencia lepšia a aj lacnejšia, ako odstraňovanie škôd po povodniach. Ukázalo sa to aj tohto roku pri veľkej vode v Bratislave. "Škody na majetku osôb v roku 2002 v rámci bratislavského kraja boli cez 5,5 milióna eur... v roku 2013 boli škody 64 000 €," dodáva Žiga.

Plán je vybudovať do roku 2020 protipovodňový systém na Slovensku za viac ako 1 miliardu, 154 miliónov eur. Časť peňazí pôjde z eurofondov, časť z vlastných zdrojov vodohospodárov a 700 miliónov má ísť zo štátneho rozpočtu. To ako vyzerá  rozpočet na rok 2014, už poznáme. Na protipovodňovú ochranu je sľúbený len zlomok. "...Okrem zdrojov z európskych fondov máme vyčlenených 13 miliónov," dodáva Žiga.

"V spolupráci s ministerstvo životného prostredia budeme vyvíjať úsilie na získanie týchto prostriedkov," Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy