Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
S loďou až do Maďarska. Na Bodrogu je nové značenie
Zdielať na

S loďou až do Maďarska. Na Bodrogu je nové značenie

BODROG / Rieka Bodrog dostala nové kompletné plavebné označenie a vďaka tomu sa na nej môže už naplno rozbehnúť rekreačná turistika. Teda plavba veľkých lodí do Maďarska a späť.

Značenie podobné ako pre autá

Celý Bodrog je od týchto chvíľ dôkladne označený. "Len medzi tou zelenou šípkou. Len medzi tým zeleným. V pravo už to je zákaz a vľavo takisto," ukazuje kapitán lode Vojtech Matus.

"To je podobné niečo, ako máme na cestách. Označenie tabuľami, dopravné značky. Tak to sú dopravné značky svojim spôsobom na vodnej ceste," hovorí Ján Duňák zo Štátnej plavebnej správy.

V Bodrogu je utopený ruský tank

Na prvý pohľad to je možno zbytočné, no opak je pravdou. Ani vo sne by vás totiž nenapadlo aké nebezpečenstvo pre lode môže rieka ukrývať pod svojou hladinou. "Je tu utopený ruský tank, ktorý zhruba vieme kde leží," tvrdí majiteľ lode Miloš Lukáč.

Rieka Bodrog v sebe skrýva obrovský potenciál najmä vo vzťahu k Maďarsku. Už teraz tu existujú prvé lastovičky úspešného snaženia. "Perspektíva je taká, že už som odskúšal aj nákladnú dopravu, lodnú dopravu. Teraz sme sa trošku presmerovali na turistiku," hovorí majiteľ lode.

Lodná doprava po Bodrogu raz môže byť pre východniarov mimoriadne zaujímavá. Po rieke sa totiž dá dostať bez problémov až k moru. "Táto rieka je vlastne splavná do rieky Tisy a z Tisy sa dostávame na Dunaj. Potom už či na západ alebo na juh nie je problém," dodáva Lukáč. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články