Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hanka upadla do kómy, zachránila štyri životy!
Zdielať na

Hanka upadla do kómy, zachránila štyri životy!

PATA / Hanka Tóthová, krásne dievča s dobrým srdcom. Pripravovala sa na štúdium medicíny. Pre zápal mozgových blán však Hanka upadla do kómy. Napriek tomu, že väčšina pacientov s jej diagnózou zomiera do 24 hodín, Hanka bojovala celých 9 dní. Lekárom sa za ten čas podarilo meningitídu vyliečiť, avšak príbeh nemal šťastný koniec. Mozog mladej Hanky odumrel.

Záchránila iných

Ešte kým Hanka bojovala, ale už bolo jasné, že sa ju nepodarí zachrániť oslovil jej rodičov lekár s otázkou, či by boli ochotní darovať jej orgány. "Po porade s biskupom sme sa rozhodli, že darujeme všetky orgány, ktoré sa dajú použiť," hovorí Hankina mama Andrea Tóthová.

Ich rozhodnutie pomohlo štyrom ľuďom. "Dozvedeli sme sa sa aj to, že dievčina, ktorá dostala Hankine srdce ho tak dobre prijala, ako by bolo jej vlastné," dodáva Hankina mama.

Hankin memoriál

To, že Hankina smrť nebola úplne zbytočná je pre jej rodičov veľmi dôležité. Podľa ich slov, to bola pre nich taká malá odmena, že iní rodičia sa môžu tešiť. Na výročie Hankinej smrti ako aj jej narodením sa vždy v miestnom kostole koná Hankin memoriál.

"Chceme toto jej posolstvo, ktoré tu zanechala ako sme ju poznali plnú radosti a úsmevu prenášať na druhých ľudí," hovorí spoluorganizátor Hankinho memoriálu Róbert Korec. "Vždy bola veľmi ochotná pomáhať trpiacim, takže myslím, že Boh jej naplnil tento sen," verí Hankina mama.  

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy