Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Deti budú v školách mrznúť. Môže za to úradníčka
Zdielať na

Deti budú v školách mrznúť. Môže za to úradníčka

SNINA / Približne 500 deťom v okrese Snina hrozí, že sa budú učiť v mrazivých triedach. Exekútor totiž prišiel v piatok ráno do niekoľkých obcí s tým, že ich odpojí od vykurovania. A to všetko pre chybu vo verejnom obstarávaní. Situácia bola taká napätá, že jedného starostu museli ratovať záchranári.

Vraj ho napadol

"Prišli vymontovať riadiace jednotky. Preto sa nebude dať kúriť a zatvoríme školu. Deti nebudú chodiť do školy," hovorí starosta obce Klenová Dušan Hirča. Také jednoduché to však nebolo. Starosta obce Klenová svoje deti bránil. Zasahovať museli policajti. "Políciu na miesto zavolal exekútor, nakoľko mal byť fyzicky napádaný," uviedol hovorca prešovskej polície Daniel Džobanik.

Problém síce vyvrcholil v piatok, no korene má hlbšie. Ešte v roku 2006 sa totiž 6 obcí zo sninského okresu zapojilo do projektu, v rámci ktorého mali z tuhého paliva prejsť na vykurovanie štiepkou. Úrad pre verejné obstarávanie však zistil pochybenie.

Chyba úradníčky

"Kontrolovaný zahrnul do zadávania tejto zákazky aj strojné zariadenia a mechanizmy, ktoré však nesúviseli so stavebnými prácami, čím sa dopustil porušenia zákona o verejnom obstarávaní," upresnil hovorca Úradu pre verejného obstarávania Ján Mažgút. "Po dvoch rokoch zistil, že je tam nejaká chyba. Preto tie peniaze, približne 15 miliónov korún, nevyplatili," dodáva starosta Klenovej.

15 miliónov plus ďalšie navýšenia má teraz zaplatiť 6 dotknutých obcí. A keďže na to peniaze nemajú, koná exekútor. Ten sa k prípadu vyjadriť nechcel. Starostovia sa ale bránia, že pochybila žena, ktorá projekt vypracovala. Po tej sa však akoby zľahla zem. "Ja som sa s tou pani nikdy nestretol, ani neviem ako sa volá," vysvetľuje starosta Stakčínskej Roztoky Juraj Pyteľ.

Bez tepla, žiadna škola

Riaditeľka ZŠ Klenová tvrdí, že ak by exekútor ich priestory od vykurovania odpojil, núdzové riešenie neexistuje. Deti by museli zostať doma. "Deti nechať v objekte bez kúrenia. Zobrali by ste si to na svoje konto?" pýta sa Anna Fedorková.

Starosta robil, čo mohol. S exekútorom sa napokon dohodol, že rokovania pokračujú v pondelok. Deti sa teda zatiaľ učia. Zrejme psychické vypätie však spôsobilo, že len čo exekútor z obce odišiel, starostu museli ratovať záchranári.

"Pacient sa sťažoval na bolesti na hrudníku. Záchranári ho ošetrili a odporučili prevoz do nemocnice. Ten však pacient kategoricky odmietol," povedala hovorkyňa záchrannej skupiny Alena Lacyková-Krčová. Problém sa totiž ani zďaleka nevyriešil, iba sa o pár dní oddialil. A to platí aj pre ďalšie obce. Tie už o tom, že príde exekútor, vedia. Boja sa len toho, že riadiace jednotky naozaj vymontuje a školáci môžu na teplo zabudnúť. 

Téme sa venuje reportérka Jana Veľasová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy