Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kvôli dlhom po manželovi sa môže stať z Dariny bezdomovec
Zdielať na

Kvôli dlhom po manželovi sa môže stať z Dariny bezdomovec

PREŠOV / 5 rokov po rozvode nevedela dostať exmanžela z bytu napriek tomu, že na to mala rozhodnutie súdu a bývalý partner už nemal v byte trvalý pobyt. Nepomohla ani výmena zámky, ktorú exmanžel vylomil a ďalej býval v cudzom byte. Niekoľkoročné ťahanice zdá sa skončili. Avšak tak, ako asi nikto nečakal.

Exmanžel odišiel, dlhy ostali

Pani Darina sa už nebojí vojsť do vlastného bytu. Po niekoľkoročných ťahaniciach so súdmi, políciou a exekútormi sa jej exmanžel z bytu vysťahoval sám a dobrovoľne. "Keď som to zistila, neverila som, že naozaj odišiel. Vrátil mi kľúče, už som spokojnejšia," hovorí majiteľka bytu Darina Miháliková.

Radosť však trvalá iba krátko. Na druhý deň sa totiž stalo to, čoho sa pani Darina najviac obávala. Že pre exmanželové dlžoby o družstevný byt príde skôr ako sa k nemu vôbec dostane. "Na druhý deň mi prišla správa z bytového družstva, že mi dávajú výpoveď z nájmu," dodáva Darina Miháliková.

Cesta k spravodlivosti je ťažká

Situáciu sa rozhodla vyriešiť osobne na bytovom družstve. Tam si jej príbeh vypočuli a našťastie jej vyšli v ústrety. "Pokiaľ pani Miháliková dlh do troch mesiacov splatí, tak mi upustíme od výpovede z nájmu bytu," uviedol predseda Bytového družstva Prešov Vladimír Volko.
 
Dlh po sebe zanechal exmanžel, ktorý za byt neplatil. Pani Darina po celý čas bývala aj so synom v podnájme a platiť za dva byty z jedného platu zdravotnej sestry jednoducho nevládala. Peniaze potrebuje aj pre chorého syna. "Hrozí mu transplantácia srdca," dodáva pani Darina.

Od rozvodu uplynulo už päť rokov plných najmä psychického vypätia. Pani Darina však verí, že konečne jej svitá na lepšie časy. "Táto situácia je názorným príkladom toho, aké je problematická vymožiteľnosť práva na Slovensku," myslí si právny zástupca pani Mihálkovej Ladislav Pribula.

Téme sa venuje reportér Pavol Janič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy