Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Naše hrozno v supermarkete nenájdete, tu je dôvod...
Zdielať na

Naše hrozno v supermarkete nenájdete, tu je dôvod...

PEZINOK / V anšich obchodoch slovenské hrozno nekúpite ani v čase, keď je zber hrozna v plnom prúde. Naši vinohradníci sa nevedia dostať na pulty supermarketov. A to ani napriek tomu, že zberačom hrozna rok od roka znižujú výplaty. Cena za slovenské hrozno je jednoducho vyššia ako to, ktoré vystavujú obchodné reťazce.

V Pezinku brigádujú ľudia zo severného Slovenska

V Pezinku zbierajú hrozno brigádnici zo severného Slovenska. "My tu nemáme ľudí, ktoré by nám pozbierali hrozno, tak sme nútení nejakých ľudí tu dodať cez agentúru," hovorí Stanislav Dušek, vinárske družstvo v Pezinku.

Ako povedali ženy z okresu Bytča, chodia sem zbierať hrozno pravidelne. Za tú istú prácu však majú stále menej peňazí. "Z roka na rok je menej a menej peniažkov," hovorí brigádnička.

"Ešte aj na tej brigáde nás ukracujú, že sa nedá zarobiť. Každý chce vás využiť a zneužiť," hovorí oberačka hrozna. Problém nastal od začiatku tohto roka, keď za brigádnikov aj v poľnohospodárstve treba odvádzať odvody, aj keď je to len nárazová práca.

V Šenkviciach pestujú hrozno na menšej výmere, oni si brigádnikov hľadajú  sami, čo znamená v praxi, že môžu im zaplatiť viac. "Na dnešné podmienky môže byť. Ináč by sme nešli" hovorí brigádnička.

Nie je to ľahká práca

Zbierať hrozno nie je taká ľahká práca. Za celodennú šichtu musí jedna osoba nazbierať niekoľko sto kilogramov hrozna. Aj keď pestujú aj stolové hrozno, ktoré by mohlo isť do našich obchodov naše hrozno v obchodom nekúpite. "Nevieme sa tam v žiadnom prípade dostať, lebo tie reťazce sú tak posplietané, že fakt nás nikto nepustí," hovorí Stanislav Dušek.

Počas zberu, sa preto rozhodli  hrozno predávať na družstve za 1,50 € za kilogram. "Je myslím si špičkové, naozaj," hovorí primátor pezinka Oliver Solga.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy