Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské potraviny? Pozrite sa, koľko predáva váš obchod
Zdielať na

Slovenské potraviny? Pozrite sa, koľko predáva váš obchod

BRATISLAVA / O tom, že slovenských výrobkov je v našich supermarketoch málo, sa hovorí už dlho. A vraj to málo sa ešte aj postupne zmenšuje. Aktuálne netvoria z ponuky v našich obchodoch ani polovicu - presne je to iba 44 percent. Pre zaujímavosť - u našich poľských susedov je to raz toľko. Slovenský potravinársky priemysel hovorí, že zažíva úpadok - a ukazuje prstom na supermarkety. Tie sa bránia - na vine vraj nie sú ony, ale chybné štatistiky.

Naši susedia sú na tom lepšie

Slovenské výrobky síce v našich obchodoch sú, ale treba ich hľadať. Len za tri roky klesol ich počet v regáloch supermarketov z 50 na hrozivých 44 percent. "Súčasné percento (44) je už kritické," myslí si prezident Potravinárskej komory SR Daniel Poturnay. 

Naši susedia z V4 sú na tom neporovnateľne lepšie. Poliaci do svojich obchodov prakticky cudzie výrobky pomaly nepustia. Svedčí o tom údaj 82% vlastných potravín. Na druhom mieste sú Česi so 70 percentami a na treťom Maďari, ktorí majú 67% svojich tovarov. "Si občania Európskej únie stále viac uvedomujú, aké je dôležité, aby oni a ich známi a ich susedia mali prácu," dodáva Poturnay.

Predajcovia obvinenia odmietajú

Komora potravinárov žiada supermarkety, aby každý rok zvýšili množstvo našich potravín vo svojich prevádzkach aspoň o päť percent. Predajcovia obvinenia o tom, že nechcú naše potraviny odmietajú a tvrdia, že to potravinári majú nepresné štatistiky. "Myslím, že je dôležité, aby sme podiel predaja slovenských výrobkov sledovali podľa obratu a nie podľa sortimentu," hovorí prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak. 

Našich výrobkov je vraj dosť a predáva sa ich až 72%. Faktom ostáva, že od roku 1999 prišlo o prácu 18 000 pracovníkov v potravinárstve a toto odvetvie je už dlhodobo nesebestačné. Kedy s tým začne vláda niečo produktívne robiť, je vo hviezdach.

Zastúpenie slovenských výrobkoch v obchodoch v percentách:

201120122013
Coop Jednota Slovensko686464
CBA646457
Billa515148
Tesco595046
Metro514645
Kaufland414344
Lidl162418

zdroj: GfK,PKS

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy