Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Volebný zákon urobil Fico sám sebe, tvrdí opozícia
Zdielať na

Volebný zákon urobil Fico sám sebe, tvrdí opozícia

BRATISLAVA / Nový volebný zákon je ušitý na mieru Smeru! Tvrdí to opozícia, ktorá ostro kritizuje nové pravidlá z dielne ministra Kaliňáka. Vraj len zabezpečia pohodlné víťazstvo strany a jej kandidátov. Ministerstvo vnútra to ale odmieta. Všetko vraj bude férové tak, aby sa nikomu nenadŕžalo...

Opozíciu opäť nepodržali obyčajní

"Zákonom sa chce strana Smer ochraňovať, pretože už zrejme nie je tak silná, aby vedela vyhrať aj vo férovom politickom boji," hovorí poslanec Martin Poliačik. Podobne reagovali aj ostatné opozičné strany, podľa ktorých si len vládna strana zabezpečí pohodlné víťazstvo svojich kandidátov. Smer si však z týchto rečí ťažkú hlavu nerobí.

"Je to iba nejakým zastieraním ich skutočnej možnosti a teda potreby zaujať slovenského voliča," tvrdí poslanec Otto Brixi. Ministerstvo vnútra chce napríklad zakázať predvolebné prieskumy už tri týždne pred voľbami. Opozíciu však už ako býva niekedy zvykom, opäť nepodržali obyčajní. Tí by boli najradšej, aby predvolebná kampaň nemohla byť vôbec.

Je to ohlupovanie ľudí, tvrdí Matovič

"Volebná kampaň v skutočnosti je len ohlupovanie ľudí tesne pred voľbami," myslí si poslanec Igor Matovič. Návrh volebného zákona prišiel napokon do parlamentu vysvetľovať aj minister vnútra osobne. No a ako sa dalo predpokladať, všetko bude podľa neho košér a nikto nebude zvýhodňovaný.

"My sa tu snažíme limitovať iba komerčnú reklamu, ktorá má svoje konkrétne nosiče - spoty v televíziách, bilbordy, inzeráty," vysvetľuje minister vnútra, Robert Kaliňák.

Kontrolu dodržiavania volebného zákona má ale podľa Kaliňáka zabezpečovať práve jeho rezort spolu s ministerstvom financií. Opozícia tak hovorí, že si v podstate budú len kontrolovať samých seba. Kandidáti majú totiž dostať limity, ktoré môžu použiť na svoju kampaň.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy