Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Jeden kilogram hríbov stojí v Bratislave aj 30 eur
Zdielať na

Jeden kilogram hríbov stojí v Bratislave aj 30 eur

BRATISLAVA / V Bratislave ceny za hríby dosiahli astronomické výšiny. Predávajú ich až za 5 eur za 100 gramov. To je víkendová cena. Cez pracovné dni sú trochu lacnejšie - 3 eurá za 100 gramov čiže 30 eur za kilogram. A ľudia ich kupujú aj za také vysoké ceny. Pre niektorých, najmä pre dôchodcov, je to cena absolútne neprípustná. Nikto však nemôže predajcovi prikázať za akú cenu má hríby predávať.

Kozáky predávajú v bratislavskej tržnici po 30 eur za kilogram. Pán Dušan od detstva býva pri tržnici. Hovorí, že také ceny za hríby, aké sú teraz, tu ešte nikdy nebolo. Aby sa až také strašné nezdali, ceny uvádzajú za 100 gramovú hmotnosť. 

Ľudia hríby aj tak kupujú

Keďže hríby sú drahé, ľudia ich kupujú len v malých množstvách. "Starší nejdú hľadať a mladí nemajú čas na to, takže kúpia," hovorí jedna z predávajúcich. Ceny sú doslova od buka do buka. Na Žilinskej predávali kilogram masliakov po 20 eur, na Miletičke iba za 5 eur za kilogram.

"Spotrebiteľ prijíma alebo neprijíma túto cenu, preto hovoríme týmto cenám aj ceny dohodou. Pokiaľ zaplatí, tak sa dohodli na cene," hovorí hovorkyňa SOI Dáša Krkošová. Na predaj húb musí mať predávajúci osvedčenie, ktoré by mal kontrolovať správca tržnice.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy